onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Lundateknik ska revolutionera frysdisken

Frysta jordgubbar blir som nyplockade när de tinas. Lösningen är antifrysproteiner som introduceras i bären. I det nya avknoppningsbolaget Optifreeze ska forskningstekniken nå kommersiell skala. VD blir Pär Henriksson på Lundabolaget Arc Aroma Pure, som också är med som medfinansiär i projektet.

Redan i dag kan forskarna på Lunds universitet frysa ner grönsaker och tina upp dem igen med bibehållen form och konsistens. Utmaningen det närmaste året blir att skala upp tekniken, som bygger på att naturligt förekommande proteiner förs in i bär och grönsaker. Det förhindrar att cellstrukturen kollapsar vid nedfrysning och upptining. Behandlingen sker med hjälp av vakuum och pulserande elektriska fält, en apparatur som Arc Aroma Pure har jobbat med sedan tidigare.

— Vi för samtal med ett par svenska livsmedelsproducenter. Vår bedömning är att det här är ett projekt med stor kommersiell potential, säger Pär Henriksson.

Förutom att förbättra själva smakupplevelsen kan tekniken minska transportkostnader då frukt som i dag måste flygas in istället kan frysas och transporteras med båt. Ordförande i Optifreeze blir Christine Widstrand på Lunds universitets holdingbolag Luis.

Joel Lyth

Frysta jordgubbar blir som nyplockade när de tinas. Lösningen är antifrysproteiner som introduceras i bären. I det nya avknoppningsbolaget Optifreeze […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.