tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk-svenskt biotekbolag till marknad i år

Det är bråda tider för Peter Aardal Nielsen. Han är VD för dansk-svenska bioteknikbolaget EntomoPharm som nyligen tagit in 25,6 miljoner danska kronor i riskkapital. Innan året är slut ska företaget fått färdig en kommersiellt gångbar modell för läkemedelstester på gräshoppor.

— Vi siktar på första generationen av en industriell modell som vi kan börja sälja i år. Nästa generation håller vi på att utveckla tillsammans med Lundbeck och Köpenhamns universitet. Den blir färdig 2013, säger Peter Aardal Nielsen.

Kort före jul fick EntomoPharm in 25,6 miljoner kronor från just Lundbeck, Köpenhamns universitet och Højteknologifonden. Ytterligare driftsmedel på knappt tre miljoner är på väg in. Och i januari kom fler goda nyheter:

— Vi har just slutit avtal om en studie för ett stort svenskt läkemedelsbolag, som vi testat läkemedelskandidater för. Vi har även skrivit kontrakt om en pilotstudie tillsammans med ett av världens största läkemedelsbolag, men tyvärr får jag inte avslöja vilket det är, säger Peter Aadal Nielsen.

EntomoPharm har utvecklat en metod för att mäta i vilken mån läkemedel kan påverka hjärnan genom att testa på gräshoppor. Metoden är billigare jämfört med att testa på möss och råttor och spås därför ha stor potential, framförallt inom utveckling av nya preparat mot sjukdomar i centrala nervsystemet, som alzheimers.

Bolaget bildades 2009 av Peter Aadal Nielsen och Gunnar Andersson, båda med doktorsgrad i medicinsk kemi och bioteknik. I dag har EntomoPharm fem anställda i Köpenhamn och fyra på Lund Life Science Incubator. Det är i Lund som forskningen och testerna med insekter sker, medan analysen görs i samarbete med Köpenhamns universitet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det är bråda tider för Peter Aardal Nielsen. Han är VD för dansk-svenska bioteknikbolaget EntomoPharm som nyligen tagit in 25,6 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.