tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dansk-svenskt biotekbolag till marknad i år

Det är bråda tider för Peter Aardal Nielsen. Han är VD för dansk-svenska bioteknikbolaget EntomoPharm som nyligen tagit in 25,6 miljoner danska kronor i riskkapital. Innan året är slut ska företaget fått färdig en kommersiellt gångbar modell för läkemedelstester på gräshoppor.

— Vi siktar på första generationen av en industriell modell som vi kan börja sälja i år. Nästa generation håller vi på att utveckla tillsammans med Lundbeck och Köpenhamns universitet. Den blir färdig 2013, säger Peter Aardal Nielsen.

Kort före jul fick EntomoPharm in 25,6 miljoner kronor från just Lundbeck, Köpenhamns universitet och Højteknologifonden. Ytterligare driftsmedel på knappt tre miljoner är på väg in. Och i januari kom fler goda nyheter:

— Vi har just slutit avtal om en studie för ett stort svenskt läkemedelsbolag, som vi testat läkemedelskandidater för. Vi har även skrivit kontrakt om en pilotstudie tillsammans med ett av världens största läkemedelsbolag, men tyvärr får jag inte avslöja vilket det är, säger Peter Aadal Nielsen.

EntomoPharm har utvecklat en metod för att mäta i vilken mån läkemedel kan påverka hjärnan genom att testa på gräshoppor. Metoden är billigare jämfört med att testa på möss och råttor och spås därför ha stor potential, framförallt inom utveckling av nya preparat mot sjukdomar i centrala nervsystemet, som alzheimers.

Bolaget bildades 2009 av Peter Aadal Nielsen och Gunnar Andersson, båda med doktorsgrad i medicinsk kemi och bioteknik. I dag har EntomoPharm fem anställda i Köpenhamn och fyra på Lund Life Science Incubator. Det är i Lund som forskningen och testerna med insekter sker, medan analysen görs i samarbete med Köpenhamns universitet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det är bråda tider för Peter Aardal Nielsen. Han är VD för dansk-svenska bioteknikbolaget EntomoPharm som nyligen tagit in 25,6 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.