söndag 24 november 2024

inloggad som

Jordbruksjätten Syngenta ny ägare i BoMill

Syngenta Ventures, riskkapitalgren av det globala utsädesföretaget Syngenta, är ny delägare i BoMill i Lund. Ny investerare efter en precis avslutad emission på drygt 20 miljoner kronor är även Sydsvensk Entreprenörfond.

BoMill säljer en egenutvecklad maskin byggd på en patenterad teknik för kvalitetssortering av spannmål. I en roterande trumma hålls kornen på plats mot väggarna medan de analyseras individuellt med infrarött ljus och sorteras i olika fraktioner med tryckluft.

I emissionen deltog också tidigare BoMill-ägare. Hur mycket Syngenta Ventures satsar är inte offentligt, men investeringsbeloppen brukar ligga mellan en halv miljon och fem miljoner dollar. Bolaget kommer att gå in i styrelsen för BoMill.

— Det är jättepositivt med en ägare som är i branschen, vi får in både kunskap och kontakter som vi kan ha mycket hjälp av, säger BoMills VD Henrik Andrén till Rapidus.

Han får inte uttala sig om huruvida Syngenta testat BoMills produkt eller planerar att bli kund i framtiden, men av Syngenta Ventures informationsmaterial framgår att man bara investerar i bolag som ”strategiskt passar Syngentas aktiviteter”.

Under året har BoMill fått ett försäljningsgenombrott och tagit flera miljonordrar.Med det nya kapitalet ska bolaget bygga upp marknadsföring på fler ställen i världen. I dag finns säljrepresentanter i 15 länder, men inte i exempelvis Frankrike och England vilket är viktiga marknader.

En del av pengarna kommer också investeras i utvecklingsprojekt. I år har tester gjorts i Sverige och Danmark som enligt Henrik Andrén visar att sortering av utsäde ger ökade skördar, genom att korn med låg proteinhalt i kärnan kan väljas bort. Låg proteinhalt är en indikation på svampinfektioner.

BoMill grundades 1998 och sysselsätter i dag tolv personer. Största ägare är grundaren Bo Löfqvist med knappt hälften av andelarna. I den nya styrelsen ingår Ignacio Martinez från Syngenta Ventures, Lars Persson från Sydsvensk Entreprenörfond och Johann Donabauer från Cimbria Heid, som tillverkar utrustning för rensning av utsäde och står för tillverkningen av delar av BoMills maskin, men är inte ägare.

Lisa Kirsebom

Syngenta Ventures, riskkapitalgren av det globala utsädesföretaget Syngenta, är ny delägare i BoMill i Lund. Ny investerare efter en precis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.