måndag 29 april 2024

inloggad som

Jordbruksjätten Syngenta ny ägare i BoMill

Syngenta Ventures, riskkapitalgren av det globala utsädesföretaget Syngenta, är ny delägare i BoMill i Lund. Ny investerare efter en precis avslutad emission på drygt 20 miljoner kronor är även Sydsvensk Entreprenörfond.

BoMill säljer en egenutvecklad maskin byggd på en patenterad teknik för kvalitetssortering av spannmål. I en roterande trumma hålls kornen på plats mot väggarna medan de analyseras individuellt med infrarött ljus och sorteras i olika fraktioner med tryckluft.

I emissionen deltog också tidigare BoMill-ägare. Hur mycket Syngenta Ventures satsar är inte offentligt, men investeringsbeloppen brukar ligga mellan en halv miljon och fem miljoner dollar. Bolaget kommer att gå in i styrelsen för BoMill.

— Det är jättepositivt med en ägare som är i branschen, vi får in både kunskap och kontakter som vi kan ha mycket hjälp av, säger BoMills VD Henrik Andrén till Rapidus.

Han får inte uttala sig om huruvida Syngenta testat BoMills produkt eller planerar att bli kund i framtiden, men av Syngenta Ventures informationsmaterial framgår att man bara investerar i bolag som ”strategiskt passar Syngentas aktiviteter”.

Under året har BoMill fått ett försäljningsgenombrott och tagit flera miljonordrar.Med det nya kapitalet ska bolaget bygga upp marknadsföring på fler ställen i världen. I dag finns säljrepresentanter i 15 länder, men inte i exempelvis Frankrike och England vilket är viktiga marknader.

En del av pengarna kommer också investeras i utvecklingsprojekt. I år har tester gjorts i Sverige och Danmark som enligt Henrik Andrén visar att sortering av utsäde ger ökade skördar, genom att korn med låg proteinhalt i kärnan kan väljas bort. Låg proteinhalt är en indikation på svampinfektioner.

BoMill grundades 1998 och sysselsätter i dag tolv personer. Största ägare är grundaren Bo Löfqvist med knappt hälften av andelarna. I den nya styrelsen ingår Ignacio Martinez från Syngenta Ventures, Lars Persson från Sydsvensk Entreprenörfond och Johann Donabauer från Cimbria Heid, som tillverkar utrustning för rensning av utsäde och står för tillverkningen av delar av BoMills maskin, men är inte ägare.

Lisa Kirsebom

Syngenta Ventures, riskkapitalgren av det globala utsädesföretaget Syngenta, är ny delägare i BoMill i Lund. Ny investerare efter en precis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.