Miljöteknikbolaget Purac i Lund får en order på 38 miljoner kronor från ett avloppsreningsverk i danska Lyngby. Reningsverket ska utnyttja membranteknik och bli den första fullskaliga kommunala reningsanläggningen i sitt slag i Norden.
Bläcket på kontrakten har nyss torkat men anläggningen ska stå klar redan sommaren 2012. Det aktuella projektet kommer att drivas från Lundakontoret, medan det danska dotterbolaget ansvarar för montering.
I membranrening bryter först mikroorganismer ner organiska föroreningar som finns i vattnet som sedan mekaniskt filtreras genom membranen. Metoden kräver inte sedimentering, vilket gör att anläggningen tar mindre plats. Kvaliteten på det renade vattnet blir också bättre. Nackdelen är att lösningen är mer energikrävande än traditionell rening. Själva membranen köper Purac in från amerikanska General Electric Water.
— Primärt är det en teknik som används i exempelvis länder där vattenresurserna är mer begränsade än i Norden, säger Ingemar Heidfors, försäljningschef på Purac.
Reningsverket i Lyngby hanterar avloppsvattnet från cirka 125.000 hushåll. I dag leds det renade vattnet ut i Öresund men på sikt är avsikten att utnyttja det i kringliggande våtmarker.
Sedan 2003 är Purac en del av Läckeby Water Group som arbetar med vattenrening och biogasanläggningar. Drygt 50 av koncernens 200 anställda sitter på huvudkontoret i Lund. Omsättningen för 2010 låg på drygt 600 miljoner kronor.
Joel Lyth