torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nybildningar bubblar ur AstraZeneca

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda hänger redan på låset.

Bland dem som siktar på att flytta tillbaka till sin gamla arbetsplats finns Red Glead Discovery. Bolaget ska arbeta med den första fasen i preklinisk forskning, det som på branschspråk kallas lead discovery. Bolagsnamnet anspelar även på det engelska ordet för Skånes landskapsfågel glada.

— Vi har alla tackat nej till att flytta med till Mölndal, så det känns bra att ha någon lokal koppling även i namnet, säger VD Johan Evenäs.

Han är doktor i fysikalisk kemi och har liksom övriga i Red Glead en lång karriär i AstraZeneca bakom sig. De sju medgrundarna har alla arbetat mer än åtta år på utvecklingsavdelningen i Lund.

Red Glead ska till en början fokusera på kontraktsforskning och konsultverksamhet, men vid horisonten hägrar även egna läkemedelsprojekt. Johan Evenäs räknar med att bolaget ska växa till 15 personer inom några år.

Även nybildade Truly Translational ska få sina första intäkter från konsulttjänster. Bolaget är grundat av tre AstraZeneca-forskare inom translationell forskning, som syftar till att överbrygga klyftan mellan preklinisk och klinisk utveckling.

— Två av oss var även med när Active Biotech bildades ur Pharmacia 1998. Men det här känns väldigt annorlunda, säger VD Karin von Wachenfeldt.

Truly Translational börjar i liten skala men inom två år räknar Karin von Wachenfeldt med att bolaget har 6-7 anställda och egna labbmiljöer för kontraktsforskning.

Bland övriga bolag som hittills dykt upp efter AstraZenecas nedläggning finns:

* I-Mind Consulting: konsultbolag inom statistik- och datahantering bildat av fyra tidigare anställda på AstraZencas avdelning för clinical information science. Har redan kunder inom life science- och livsmedelsindustrin.

* Biomedical Imaging: mjukvarubaserad analys och specialistbedömningar av medicinska bilder, främst i samband med kliniska prövningar. Fyra grundare, varav tre tidigare AstraZeneca-anställda. Satsar även på produktutveckling av en mjukvara de utvecklat på AstraZeneca för att bygga databaser av medicinska bilder.

* En rad tidigare AstraZeneca-anställda har även bildat enmansbolag inom sina respektive fält, eller satsat på nya karriärer som hantverkare, trädgårdsterapeuter eller surdegsbagare. Totalt ingår ett 80-tal personer i ett nätverk för de som vill starta eget, bildat förra året av AstraZeneca-veteranen Erika Medin.

Erik Olausson

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.