tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Framtidsprognoser nytt fält för Saplo

Trots kunder som Sydsvenskan, Cision och IDG visar Saplo ännu upp en blygsam omsättning. Nu siktar det omskrivna Malmöbolaget på att plocka in 2-3 miljoner euro för att vidareutveckla mjukvaran för textanalys till att även kunna förutse framtiden.

Sedan grundandet 2007 har Saplo fått stor uppmärksamhet för sin mjukvara för textförståelse, baserad på statistisk språkanalys. Mediebolag som Sydsvenskan använder i dag tekniken för att märka ut platser, personer och organisationer i webbartiklar så att läsarna kan klicka sig vidare till relaterade texter. Färskast i kundlistan är Aftonbladet.

Men tekniken att automatiskt tolka texter utifrån innehåll snarare än nyckelord kan även användas till att gruppera och gradera texter efter mer abstrakta kriterier, som känslor.

— Man kan till exempel se hur säkert eller osäkert, miljövänligt eller icke miljövänligt ett företag framställs, säger VD Mattias Tyrberg.

Nu jobbar bolaget med nästa steg, att koppla samman resultaten från texttolkningen till variabler i bolagens affärsstödssystem, exempelvis försäljningssiffror eller supportbehov. Tanken är att kunna förutse hur diskussionen i främst sociala medier som Twitter och Facebook påverkar bolaget i den nära framtiden.

— Om många pratar om att en viss produkt inte fungerar kan du exempelvis räkna med att supporten får många samtal dagen efter, säger Mattias Tyrberg.

Parallellt med en ökande kundbas för den existerande tekniken räknar han med att prognosverktygen är det som ska ge Saplo sitt verkliga försäljningsgenombrott. Att bolaget fortfarande är beroende av riskkapital syns på 2010 års siffror, som nu rapporterats in till Bolagsverket. Omsättningen stannade på 200.000 kronor, med ett resultat på -874.000 kronor. Bolaget sysselsätter i dag sju personer.

Våren 2010 fick Saplo in fyra miljoner kronor från bland andra Ikeaprofilen Göran Grosskopf och sängkoncernen Sovas grundare Martin Liljeberg. Under hösten siktar Mattias Tyrberg på att locka 2-3 miljoner euro från investerare i Sverige och Silicon Valley. Där ska även ett nytt kontor öppnas, om allt går i lås.

Erik Olausson

Trots kunder som Sydsvenskan, Cision och IDG visar Saplo ännu upp en blygsam omsättning. Nu siktar det omskrivna Malmöbolaget på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.