onsdag 24 juli 2024

inloggad som

BoMill i miljonaffär med europeisk kvarnjätte

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer Bio-Muhle, del av kvarnkoncernen LLI Euromills, som köpt in Lundabolagets maskin för kvalitetssortering av spannmål.

Ordern är värd 250.000 euro och följer på en affär med ett foderprojekt i Kanada. Totalt under året har BoMill sålt två fullskalemaskiner och två mindre för forskningsändamål till ett sammanlagt värde av knappt sex miljoner kronor.

Det innebär ett rejält försäljningsgenombrott för BoMill, som fick sin första kund 2007 — i Australien — men sedan dess bara sålt något enstaka exemplar.

LLI Euromills hanterar över tre miljoner ton spannmål om året och är med 40 kvarnar i sju länder en av Europas största kvarnkoncerner. Sorteringsmaskinen från BoMill installeras inom kort vid en kvarn som mal ekologiskt vete. Där ska den skilja korn med tillräckligt hög proteinhalt för brödbak från mer låghaltiga, som kan användas exempelvis till kakor. Utan sortering måste ekologiskt gluten tillsättas i brödmjölet, vilket är dyrt. Det närmaste året ska Rannersdorfer Bio-Muhle utvärdera BoMills teknik. Därefter hoppas VD Henrik Andrén på fler beställningar från Euromills.

BoMill är mitt inne i en riktad nyemission som ska ge bolaget drygt 20 miljoner kronor och ett par nya ägare, vilka är dock ännu inte officiellt. Även de tidigare ägarna kommer att gå in i emissionen, uppger Henrik Andrén. 

Bolaget grundades som en konsultfirma 1998 och i dag arbetar tolv personer för företaget, inräknat konsulter. Grundare är biokemisten Bo Löfqvist, som också är en av huvudägarna genom bolaget BoMill Holding. Bland övriga ägare finns bolagen Lunnear och J. Invest.

Lisa Kirsebom

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.