tisdag 28 maj 2024

inloggad som

BoMill i miljonaffär med europeisk kvarnjätte

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer Bio-Muhle, del av kvarnkoncernen LLI Euromills, som köpt in Lundabolagets maskin för kvalitetssortering av spannmål.

Ordern är värd 250.000 euro och följer på en affär med ett foderprojekt i Kanada. Totalt under året har BoMill sålt två fullskalemaskiner och två mindre för forskningsändamål till ett sammanlagt värde av knappt sex miljoner kronor.

Det innebär ett rejält försäljningsgenombrott för BoMill, som fick sin första kund 2007 — i Australien — men sedan dess bara sålt något enstaka exemplar.

LLI Euromills hanterar över tre miljoner ton spannmål om året och är med 40 kvarnar i sju länder en av Europas största kvarnkoncerner. Sorteringsmaskinen från BoMill installeras inom kort vid en kvarn som mal ekologiskt vete. Där ska den skilja korn med tillräckligt hög proteinhalt för brödbak från mer låghaltiga, som kan användas exempelvis till kakor. Utan sortering måste ekologiskt gluten tillsättas i brödmjölet, vilket är dyrt. Det närmaste året ska Rannersdorfer Bio-Muhle utvärdera BoMills teknik. Därefter hoppas VD Henrik Andrén på fler beställningar från Euromills.

BoMill är mitt inne i en riktad nyemission som ska ge bolaget drygt 20 miljoner kronor och ett par nya ägare, vilka är dock ännu inte officiellt. Även de tidigare ägarna kommer att gå in i emissionen, uppger Henrik Andrén. 

Bolaget grundades som en konsultfirma 1998 och i dag arbetar tolv personer för företaget, inräknat konsulter. Grundare är biokemisten Bo Löfqvist, som också är en av huvudägarna genom bolaget BoMill Holding. Bland övriga ägare finns bolagen Lunnear och J. Invest.

Lisa Kirsebom

Efter en lång startsträcka har teknikbolaget BoMill i Lund fått en genombrottsorder på den europeiska marknaden. Det är österrikiska Rannersdorfer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.