torsdag 21 november 2024

inloggad som

QPharma växer — men spetskompetens saknas i regionen

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till att vara såväl tillverkare som utvecklare med omkring 15 aktiva projekt. Men att hitta spetskompetens i regionen har visat sig vara svårt.

I bolagets nya produktionsanläggning, som ska stå klar våren 2012, finns i dag fyra nya projekt inbokade och plats för fler.

— Att finna nya projekt är inte svårt och när vår nya anläggning är färdig har vi inte längre något kapacitetsproblem. Då är den största utmaningen rekryteringen, säger VD Kenneth Stokholm som har en bakgrund i bland annat Novo Nordisk.

De närmaste två åren ska antalet anställda växa från 115 personer till närmare 150. Bland annat behöver bolaget anställa analytiker, operatörer och ingenjörer. De går bra att finna i närområdet, till exempel bland den personal som lämnar AstraZeneca i Lund.

Svårare är det för QPharma att finna en viktig spetskompetens — polymerspecialister med kunskap om hur läkemedelssubstanser rör sig genom silikon. Kärnan i företagets verksamhet är just polymerer laddade med läkemedel. Det handlar främst om vaginalringar som kvinnan själv kan föra in och som över tid utsöndrar ett eller flera läkemedel, exempelvis preventivmedel.

Nu söker QPharma personal även utanför Öresundsregionen, främst i Finland och Holland. Enligt Kenneth Stokholm har man gått bet på att hitta den nödvändiga kompetensen i Sverige och Danmark.

Utvecklingen och produktionen av vaginalringarna bekostas bland annat av tre internationella biståndsorganisationer. Längst fram ligger en preventivmedelsring som ska vara godkänd och klar för distribution i utvecklingsländer under nästa år. Den betalas av den icke-vinstdrivande organisationen Population Council som finansieras av flera regeringar, stiftelser och privatpersoner. Näst i tur kommer en ring som minskar risken för HIV-smitta genom att utsöndra ett virusdödande medel. Patientstudier i fas III inleds under sommaren.

2010 låg QPharmas omsättning på 163 miljoner kronor med en vinst på omkring 10 miljoner. Företaget ägs av den svenske miljardären Frederik Paulsen genom det holländska holdingbolaget Nordic Group, som även äger bland annat Nordic Drugs i Limhamn. Frederik Paulsen är son till Ferring-grundaren med samma namn och är i dag ägare och arbetande styrelseordförande i Ferring.

Lisa Kirsebom

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.