onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

QPharma växer — men spetskompetens saknas i regionen

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till att vara såväl tillverkare som utvecklare med omkring 15 aktiva projekt. Men att hitta spetskompetens i regionen har visat sig vara svårt.

I bolagets nya produktionsanläggning, som ska stå klar våren 2012, finns i dag fyra nya projekt inbokade och plats för fler.

— Att finna nya projekt är inte svårt och när vår nya anläggning är färdig har vi inte längre något kapacitetsproblem. Då är den största utmaningen rekryteringen, säger VD Kenneth Stokholm som har en bakgrund i bland annat Novo Nordisk.

De närmaste två åren ska antalet anställda växa från 115 personer till närmare 150. Bland annat behöver bolaget anställa analytiker, operatörer och ingenjörer. De går bra att finna i närområdet, till exempel bland den personal som lämnar AstraZeneca i Lund.

Svårare är det för QPharma att finna en viktig spetskompetens — polymerspecialister med kunskap om hur läkemedelssubstanser rör sig genom silikon. Kärnan i företagets verksamhet är just polymerer laddade med läkemedel. Det handlar främst om vaginalringar som kvinnan själv kan föra in och som över tid utsöndrar ett eller flera läkemedel, exempelvis preventivmedel.

Nu söker QPharma personal även utanför Öresundsregionen, främst i Finland och Holland. Enligt Kenneth Stokholm har man gått bet på att hitta den nödvändiga kompetensen i Sverige och Danmark.

Utvecklingen och produktionen av vaginalringarna bekostas bland annat av tre internationella biståndsorganisationer. Längst fram ligger en preventivmedelsring som ska vara godkänd och klar för distribution i utvecklingsländer under nästa år. Den betalas av den icke-vinstdrivande organisationen Population Council som finansieras av flera regeringar, stiftelser och privatpersoner. Näst i tur kommer en ring som minskar risken för HIV-smitta genom att utsöndra ett virusdödande medel. Patientstudier i fas III inleds under sommaren.

2010 låg QPharmas omsättning på 163 miljoner kronor med en vinst på omkring 10 miljoner. Företaget ägs av den svenske miljardären Frederik Paulsen genom det holländska holdingbolaget Nordic Group, som även äger bland annat Nordic Drugs i Limhamn. Frederik Paulsen är son till Ferring-grundaren med samma namn och är i dag ägare och arbetande styrelseordförande i Ferring.

Lisa Kirsebom

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.