måndag 29 april 2024

inloggad som

QPharma växer — men spetskompetens saknas i regionen

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till att vara såväl tillverkare som utvecklare med omkring 15 aktiva projekt. Men att hitta spetskompetens i regionen har visat sig vara svårt.

I bolagets nya produktionsanläggning, som ska stå klar våren 2012, finns i dag fyra nya projekt inbokade och plats för fler.

— Att finna nya projekt är inte svårt och när vår nya anläggning är färdig har vi inte längre något kapacitetsproblem. Då är den största utmaningen rekryteringen, säger VD Kenneth Stokholm som har en bakgrund i bland annat Novo Nordisk.

De närmaste två åren ska antalet anställda växa från 115 personer till närmare 150. Bland annat behöver bolaget anställa analytiker, operatörer och ingenjörer. De går bra att finna i närområdet, till exempel bland den personal som lämnar AstraZeneca i Lund.

Svårare är det för QPharma att finna en viktig spetskompetens — polymerspecialister med kunskap om hur läkemedelssubstanser rör sig genom silikon. Kärnan i företagets verksamhet är just polymerer laddade med läkemedel. Det handlar främst om vaginalringar som kvinnan själv kan föra in och som över tid utsöndrar ett eller flera läkemedel, exempelvis preventivmedel.

Nu söker QPharma personal även utanför Öresundsregionen, främst i Finland och Holland. Enligt Kenneth Stokholm har man gått bet på att hitta den nödvändiga kompetensen i Sverige och Danmark.

Utvecklingen och produktionen av vaginalringarna bekostas bland annat av tre internationella biståndsorganisationer. Längst fram ligger en preventivmedelsring som ska vara godkänd och klar för distribution i utvecklingsländer under nästa år. Den betalas av den icke-vinstdrivande organisationen Population Council som finansieras av flera regeringar, stiftelser och privatpersoner. Näst i tur kommer en ring som minskar risken för HIV-smitta genom att utsöndra ett virusdödande medel. Patientstudier i fas III inleds under sommaren.

2010 låg QPharmas omsättning på 163 miljoner kronor med en vinst på omkring 10 miljoner. Företaget ägs av den svenske miljardären Frederik Paulsen genom det holländska holdingbolaget Nordic Group, som även äger bland annat Nordic Drugs i Limhamn. Frederik Paulsen är son till Ferring-grundaren med samma namn och är i dag ägare och arbetande styrelseordförande i Ferring.

Lisa Kirsebom

På några få år har Malmöbolaget QPharma gått från att vara kontraktsproducent av läkemedel med 2-3 kundprojekt i gång till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.