torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danska börsbolag kartlägger jästsvampar i Lundaprojekt

Av de runt tusen kända jästarterna är det bara ett tiotal som används inom livsmedelsindustrin. När EU-projektet Cornucopia i Lund nu drar igång är såväl Carlsberg som börsnoterade livsmedelsjätten Christian Hansen med i jakten på nya jästarter för bland annat vin-, öl- och probiotikatillverkning.

Cornucopia är ett sameuropeiskt projekt som syftar till att sätta de mindre kända jästarterna under lupp. Förhoppningen är bland annat att få fram nya kandidater till livsmedelsindustrins fermenteringsprocesser. Utöver att hitta arter som är tåliga för exempelvis hög salthalt eller lågt pH hoppas forskarna hitta sorter som ger nya aromer eller lägre alkoholhalt vid jäsningen.

— Den muslimska världen är den sista marknaden för öl- och vinproducenterna. Det kan låta enkelt, men att göra öl som smakar som öl utan att innehålla alkohol är jättekomplicerat, säger Jure Piskur, professor i molekylär biologi vid Lunds universitet och koordinator för projektet.

Det har väckt intresset från näringslivet, av de 13 doktorandplatserna som nu håller på att tillsättas är två på öljätten Carlsberg och en på Christian Hansen A/S, en leverantör av allt från färgämnen till probiotika åt livsmedelsindustrin med närmare 2.200 anställda runt om i världen.

Från akademiskt håll deltar bland andra Köpenhamns universitet, belgiska Flanders Institute of Biotechnology och ett spanskt forskningsinstitut inriktat mot vinproduktion. Projektet fick viss uppmärksamhet när det i somras blev klart med 2,35 miljoner euro i finansiering från EU:s sjunde ramprogram. Bara till de två doktorandtjänsterna vid Lunds universitet har Jure Piskur fått in över 200 ansökningar.

Jure Piskur kom till Lund 2004 efter att forskat på jästsvampars genetik vid Danmarks Tekniske Universitet.

Erik Olausson

Av de runt tusen kända jästarterna är det bara ett tiotal som används inom livsmedelsindustrin. När EU-projektet Cornucopia i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.