söndag 24 november 2024

inloggad som

Danska börsbolag kartlägger jästsvampar i Lundaprojekt

Av de runt tusen kända jästarterna är det bara ett tiotal som används inom livsmedelsindustrin. När EU-projektet Cornucopia i Lund nu drar igång är såväl Carlsberg som börsnoterade livsmedelsjätten Christian Hansen med i jakten på nya jästarter för bland annat vin-, öl- och probiotikatillverkning.

Cornucopia är ett sameuropeiskt projekt som syftar till att sätta de mindre kända jästarterna under lupp. Förhoppningen är bland annat att få fram nya kandidater till livsmedelsindustrins fermenteringsprocesser. Utöver att hitta arter som är tåliga för exempelvis hög salthalt eller lågt pH hoppas forskarna hitta sorter som ger nya aromer eller lägre alkoholhalt vid jäsningen.

— Den muslimska världen är den sista marknaden för öl- och vinproducenterna. Det kan låta enkelt, men att göra öl som smakar som öl utan att innehålla alkohol är jättekomplicerat, säger Jure Piskur, professor i molekylär biologi vid Lunds universitet och koordinator för projektet.

Det har väckt intresset från näringslivet, av de 13 doktorandplatserna som nu håller på att tillsättas är två på öljätten Carlsberg och en på Christian Hansen A/S, en leverantör av allt från färgämnen till probiotika åt livsmedelsindustrin med närmare 2.200 anställda runt om i världen.

Från akademiskt håll deltar bland andra Köpenhamns universitet, belgiska Flanders Institute of Biotechnology och ett spanskt forskningsinstitut inriktat mot vinproduktion. Projektet fick viss uppmärksamhet när det i somras blev klart med 2,35 miljoner euro i finansiering från EU:s sjunde ramprogram. Bara till de två doktorandtjänsterna vid Lunds universitet har Jure Piskur fått in över 200 ansökningar.

Jure Piskur kom till Lund 2004 efter att forskat på jästsvampars genetik vid Danmarks Tekniske Universitet.

Erik Olausson

Av de runt tusen kända jästarterna är det bara ett tiotal som används inom livsmedelsindustrin. När EU-projektet Cornucopia i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.