Av de runt tusen kända jästarterna är det bara ett tiotal som används inom livsmedelsindustrin. När EU-projektet Cornucopia i Lund nu drar igång är såväl Carlsberg som börsnoterade livsmedelsjätten Christian Hansen med i jakten på nya jästarter för bland annat vin-, öl- och probiotikatillverkning.
Cornucopia är ett sameuropeiskt projekt som syftar till att sätta de mindre kända jästarterna under lupp. Förhoppningen är bland annat att få fram nya kandidater till livsmedelsindustrins fermenteringsprocesser. Utöver att hitta arter som är tåliga för exempelvis hög salthalt eller lågt pH hoppas forskarna hitta sorter som ger nya aromer eller lägre alkoholhalt vid jäsningen.
— Den muslimska världen är den sista marknaden för öl- och vinproducenterna. Det kan låta enkelt, men att göra öl som smakar som öl utan att innehålla alkohol är jättekomplicerat, säger Jure Piskur, professor i molekylär biologi vid Lunds universitet och koordinator för projektet.
Det har väckt intresset från näringslivet, av de 13 doktorandplatserna som nu håller på att tillsättas är två på öljätten Carlsberg och en på Christian Hansen A/S, en leverantör av allt från färgämnen till probiotika åt livsmedelsindustrin med närmare 2.200 anställda runt om i världen.
Från akademiskt håll deltar bland andra Köpenhamns universitet, belgiska Flanders Institute of Biotechnology och ett spanskt forskningsinstitut inriktat mot vinproduktion. Projektet fick viss uppmärksamhet när det i somras blev klart med 2,35 miljoner euro i finansiering från EU:s sjunde ramprogram. Bara till de två doktorandtjänsterna vid Lunds universitet har Jure Piskur fått in över 200 ansökningar.
Jure Piskur kom till Lund 2004 efter att forskat på jästsvampars genetik vid Danmarks Tekniske Universitet.
Erik Olausson