fredag 29 mars 2024

inloggad som

Skrala kassor bäddar för skånska nyemissioner

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de som börjat skrapa botten på kassakistan. Flera skånska företag ser ut att behöva lägga en hel del tid nästa år på att ragga nytt kapital.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus har gått igenom den finansiella ställningen för skånska teknikbolag på Stockholmsbörsen, NGM, First North och Aktietorget. Vi har tittat på såväl omsättning och resultat som tillgång på rörelsekapital i form av kassa och bankkonton i senaste rapporterna.

Många lever med negativt kassaflöde. En del bolag har tydligt pressats av lågkonjunkturen. Andra har helt enkelt inte kommit så långt i utvecklingen att det finns några intäkter att tala om.

En detaljerad sammanställning med ett tjugotal företag med relativt liten kassa nås via webblänken nedan. Kanske väntar du dig att hitta Anoto och Precise Biometrics på listan, men det gör du inte. Även om kulorna fortfarande rullar åt fel håll där, så ligger de likvida medlen på en tämligen hög nivå.

På listan finns ett antal företag som tveklöst kommer att behöva mer riskkapital, vissa har redan börjat förbereda nyemissioner. Men det finns också de som visar tydliga tecken på att vara på väg uppåt. Några som sticker ut är:

* Labs2. Försäljningen i Jonas Birgerssons bredbandsbolag rasar. En emission i somras tecknades till mindre än hälften och externa garanter tvingades återigen gå in. Bolaget ska fokusera på den egna mjukvaran Brikks via partnerförsäljning, men mer kapital behövs omgående.

* Obducat. Nanoteknikbolaget fortsätter samla på sig förluster. Bara januari-september brändes närmare 50 miljoner kronor. Tekniken för nanoimprintlitografi verkar alltjämt vara före sin tid, men senaste året har också präglats av interna problem. Lars Tilly värvades som VD från Ericsson i fjol men fick kliva av i juni.

* MultiQ. Sysslar med bildskärmslösningar i publik miljö och satsar hårt på digital signage. En fjärdedel av försäljningen har sopats bort under året. Utöver det har en viktig order annullerats. De likvida medlen har nästan halverats sedan januari, till knappt elva miljoner i slutet av september. Ledningen har satt igång ett kraftfullt besparingsprogram så om inte försäljningen backar ytterligare borde man klara sig vidare utan nytt ägarkapital.

* Forskaren Dario Kriz står bakom en hel företagsgrupp inom medicinteknik i Lund. Finansmannen Sten K Johnson gick i höstas in som storägare i LifeAssays, medan Chemel precis stängt ytterligare en nyemission. Endast 38 procent av aktierna tecknades, men det är ändå en ljusning från i våras då teckningsgraden var 26 procent. Dario Kriz lovar i prospektet: ”Marknadskunskap + FoU = Snabb framgång”. Rapidus lovar å sin sida att följa upp saken.

* PartnerTech. Kontraktstillverkarens kassaflöde var minus 32,4 miljoner under årets första nio månader. De likvida medlen var i september nere i 19 miljoner. Bolaget kämpar med långa ledtider för elektronikkomponenter vilket lett till ökad kapitalbindning i lager. I tisdags kom beskedet att finanschefen Jonas Arkestad hoppar av. Omstrukturering pågår.

* Ett företag som visar uppåtgående trend är Agellis, som utvecklar högteknologiska instrument till gruv- och metallindustrin. Lågkonjunkturen var kännbar och kassan är ganska liten, men nu tjänar företaget pengar. Agellis är därmed serieentreprenören Christer Fåhraeus andra teknikbolag, efter CellaVision, att visa vinst under mer än enstaka kvartal.

* Exini Diagnostics. Utvecklar mjukvara för medicinsk diagnostik och håller på att landa ett genombrottsavtal med Fujifilm som skulle lyfta verksamheten till svarta siffror nästa år. Om inte affären kommer på plats ser det ut att krävas ytterligare kapitaltillskott.

Möjligheten att resa kapital till noterade bolag borde vara tämligen god. Börsen har gått starkt senaste två åren och många investerare sitter på hyfsat feta plånböcker. Men störst betydelse för att lyckas resa pengar har givetvis respektive bolags utveckling. Hur väl har förväntningarna infriats och milstolparna uppnåtts?

Den enskilda aktiens kursutveckling är naturligtvis ett lockbete för både befintliga ägare och nya spekulanter att gå in i en nyemission. Faktum är att en handfull av företagen i genomgången varit något av kursraketer. Exempelvis har SensoDetects och Clinical Laserthermia Systems värde mer än fördubblats under året. Sämre utveckling har det varit för Obducat och Labs2 — samt Junebud, LifeAssays och Chemel där kurserna i dag ligger under nivåerna vid de senaste emissionerna.

Klicka här för att komma till tabellen med noterade skånska teknikföretag med relativt liten kassa.

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]