tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skrala kassor bäddar för skånska nyemissioner

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de som börjat skrapa botten på kassakistan. Flera skånska företag ser ut att behöva lägga en hel del tid nästa år på att ragga nytt kapital.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus har gått igenom den finansiella ställningen för skånska teknikbolag på Stockholmsbörsen, NGM, First North och Aktietorget. Vi har tittat på såväl omsättning och resultat som tillgång på rörelsekapital i form av kassa och bankkonton i senaste rapporterna.

Många lever med negativt kassaflöde. En del bolag har tydligt pressats av lågkonjunkturen. Andra har helt enkelt inte kommit så långt i utvecklingen att det finns några intäkter att tala om.

En detaljerad sammanställning med ett tjugotal företag med relativt liten kassa nås via webblänken nedan. Kanske väntar du dig att hitta Anoto och Precise Biometrics på listan, men det gör du inte. Även om kulorna fortfarande rullar åt fel håll där, så ligger de likvida medlen på en tämligen hög nivå.

På listan finns ett antal företag som tveklöst kommer att behöva mer riskkapital, vissa har redan börjat förbereda nyemissioner. Men det finns också de som visar tydliga tecken på att vara på väg uppåt. Några som sticker ut är:

* Labs2. Försäljningen i Jonas Birgerssons bredbandsbolag rasar. En emission i somras tecknades till mindre än hälften och externa garanter tvingades återigen gå in. Bolaget ska fokusera på den egna mjukvaran Brikks via partnerförsäljning, men mer kapital behövs omgående.

* Obducat. Nanoteknikbolaget fortsätter samla på sig förluster. Bara januari-september brändes närmare 50 miljoner kronor. Tekniken för nanoimprintlitografi verkar alltjämt vara före sin tid, men senaste året har också präglats av interna problem. Lars Tilly värvades som VD från Ericsson i fjol men fick kliva av i juni.

* MultiQ. Sysslar med bildskärmslösningar i publik miljö och satsar hårt på digital signage. En fjärdedel av försäljningen har sopats bort under året. Utöver det har en viktig order annullerats. De likvida medlen har nästan halverats sedan januari, till knappt elva miljoner i slutet av september. Ledningen har satt igång ett kraftfullt besparingsprogram så om inte försäljningen backar ytterligare borde man klara sig vidare utan nytt ägarkapital.

* Forskaren Dario Kriz står bakom en hel företagsgrupp inom medicinteknik i Lund. Finansmannen Sten K Johnson gick i höstas in som storägare i LifeAssays, medan Chemel precis stängt ytterligare en nyemission. Endast 38 procent av aktierna tecknades, men det är ändå en ljusning från i våras då teckningsgraden var 26 procent. Dario Kriz lovar i prospektet: ”Marknadskunskap + FoU = Snabb framgång”. Rapidus lovar å sin sida att följa upp saken.

* PartnerTech. Kontraktstillverkarens kassaflöde var minus 32,4 miljoner under årets första nio månader. De likvida medlen var i september nere i 19 miljoner. Bolaget kämpar med långa ledtider för elektronikkomponenter vilket lett till ökad kapitalbindning i lager. I tisdags kom beskedet att finanschefen Jonas Arkestad hoppar av. Omstrukturering pågår.

* Ett företag som visar uppåtgående trend är Agellis, som utvecklar högteknologiska instrument till gruv- och metallindustrin. Lågkonjunkturen var kännbar och kassan är ganska liten, men nu tjänar företaget pengar. Agellis är därmed serieentreprenören Christer Fåhraeus andra teknikbolag, efter CellaVision, att visa vinst under mer än enstaka kvartal.

* Exini Diagnostics. Utvecklar mjukvara för medicinsk diagnostik och håller på att landa ett genombrottsavtal med Fujifilm som skulle lyfta verksamheten till svarta siffror nästa år. Om inte affären kommer på plats ser det ut att krävas ytterligare kapitaltillskott.

Möjligheten att resa kapital till noterade bolag borde vara tämligen god. Börsen har gått starkt senaste två åren och många investerare sitter på hyfsat feta plånböcker. Men störst betydelse för att lyckas resa pengar har givetvis respektive bolags utveckling. Hur väl har förväntningarna infriats och milstolparna uppnåtts?

Den enskilda aktiens kursutveckling är naturligtvis ett lockbete för både befintliga ägare och nya spekulanter att gå in i en nyemission. Faktum är att en handfull av företagen i genomgången varit något av kursraketer. Exempelvis har SensoDetects och Clinical Laserthermia Systems värde mer än fördubblats under året. Sämre utveckling har det varit för Obducat och Labs2 — samt Junebud, LifeAssays och Chemel där kurserna i dag ligger under nivåerna vid de senaste emissionerna.

Klicka här för att komma till tabellen med noterade skånska teknikföretag med relativt liten kassa.

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.