söndag 16 februari 2025

inloggad som

Skrala kassor bäddar för skånska nyemissioner

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de som börjat skrapa botten på kassakistan. Flera skånska företag ser ut att behöva lägga en hel del tid nästa år på att ragga nytt kapital.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Rapidus har gått igenom den finansiella ställningen för skånska teknikbolag på Stockholmsbörsen, NGM, First North och Aktietorget. Vi har tittat på såväl omsättning och resultat som tillgång på rörelsekapital i form av kassa och bankkonton i senaste rapporterna.

Många lever med negativt kassaflöde. En del bolag har tydligt pressats av lågkonjunkturen. Andra har helt enkelt inte kommit så långt i utvecklingen att det finns några intäkter att tala om.

En detaljerad sammanställning med ett tjugotal företag med relativt liten kassa nås via webblänken nedan. Kanske väntar du dig att hitta Anoto och Precise Biometrics på listan, men det gör du inte. Även om kulorna fortfarande rullar åt fel håll där, så ligger de likvida medlen på en tämligen hög nivå.

På listan finns ett antal företag som tveklöst kommer att behöva mer riskkapital, vissa har redan börjat förbereda nyemissioner. Men det finns också de som visar tydliga tecken på att vara på väg uppåt. Några som sticker ut är:

* Labs2. Försäljningen i Jonas Birgerssons bredbandsbolag rasar. En emission i somras tecknades till mindre än hälften och externa garanter tvingades återigen gå in. Bolaget ska fokusera på den egna mjukvaran Brikks via partnerförsäljning, men mer kapital behövs omgående.

* Obducat. Nanoteknikbolaget fortsätter samla på sig förluster. Bara januari-september brändes närmare 50 miljoner kronor. Tekniken för nanoimprintlitografi verkar alltjämt vara före sin tid, men senaste året har också präglats av interna problem. Lars Tilly värvades som VD från Ericsson i fjol men fick kliva av i juni.

* MultiQ. Sysslar med bildskärmslösningar i publik miljö och satsar hårt på digital signage. En fjärdedel av försäljningen har sopats bort under året. Utöver det har en viktig order annullerats. De likvida medlen har nästan halverats sedan januari, till knappt elva miljoner i slutet av september. Ledningen har satt igång ett kraftfullt besparingsprogram så om inte försäljningen backar ytterligare borde man klara sig vidare utan nytt ägarkapital.

* Forskaren Dario Kriz står bakom en hel företagsgrupp inom medicinteknik i Lund. Finansmannen Sten K Johnson gick i höstas in som storägare i LifeAssays, medan Chemel precis stängt ytterligare en nyemission. Endast 38 procent av aktierna tecknades, men det är ändå en ljusning från i våras då teckningsgraden var 26 procent. Dario Kriz lovar i prospektet: ”Marknadskunskap + FoU = Snabb framgång”. Rapidus lovar å sin sida att följa upp saken.

* PartnerTech. Kontraktstillverkarens kassaflöde var minus 32,4 miljoner under årets första nio månader. De likvida medlen var i september nere i 19 miljoner. Bolaget kämpar med långa ledtider för elektronikkomponenter vilket lett till ökad kapitalbindning i lager. I tisdags kom beskedet att finanschefen Jonas Arkestad hoppar av. Omstrukturering pågår.

* Ett företag som visar uppåtgående trend är Agellis, som utvecklar högteknologiska instrument till gruv- och metallindustrin. Lågkonjunkturen var kännbar och kassan är ganska liten, men nu tjänar företaget pengar. Agellis är därmed serieentreprenören Christer Fåhraeus andra teknikbolag, efter CellaVision, att visa vinst under mer än enstaka kvartal.

* Exini Diagnostics. Utvecklar mjukvara för medicinsk diagnostik och håller på att landa ett genombrottsavtal med Fujifilm som skulle lyfta verksamheten till svarta siffror nästa år. Om inte affären kommer på plats ser det ut att krävas ytterligare kapitaltillskott.

Möjligheten att resa kapital till noterade bolag borde vara tämligen god. Börsen har gått starkt senaste två åren och många investerare sitter på hyfsat feta plånböcker. Men störst betydelse för att lyckas resa pengar har givetvis respektive bolags utveckling. Hur väl har förväntningarna infriats och milstolparna uppnåtts?

Den enskilda aktiens kursutveckling är naturligtvis ett lockbete för både befintliga ägare och nya spekulanter att gå in i en nyemission. Faktum är att en handfull av företagen i genomgången varit något av kursraketer. Exempelvis har SensoDetects och Clinical Laserthermia Systems värde mer än fördubblats under året. Sämre utveckling har det varit för Obducat och Labs2 — samt Junebud, LifeAssays och Chemel där kurserna i dag ligger under nivåerna vid de senaste emissionerna.

Klicka här för att komma till tabellen med noterade skånska teknikföretag med relativt liten kassa.

Kort sagt: Svensk ekonomi utvecklas bättre än väntat och många börsbolag överraskade positivt i kvartalsrapporterna. Men det finns också de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Överraskningen: vd får gå efter tre månader

    Spotlightnoterade Phase Holographic Imaging överraskar med att sparka life science-profilen Anders Månsson efter bara tre månader på vd-posten – och bara tre dagar efter en exklusiv intervju med Rapidus som vi inte ens hunnit publicera.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.