fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nytt kapital till växande Perstorpavknoppning

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad teknik för att hindra tillväxt av bakterier och svamp i material som textilier, golv, handtag och toalettsitsar. Nu skjuter ägarna till fyra miljoner kronor för att skynda på tillväxten ytterligare.

Polygiene arbetar med bakteriedödande silversalter som förs in permanent i materialet vid tillverkningen. Bland kunderna finns Haglöfs, Peak Performance och amerikanska New Balance. Över 90 procent av kunderna finns i utlandet.

— Precis i dagarna får vi fyra miljoner kronor från ägarna för att klara satsningarna på nya länder. Till att börja med har vi fått kunder i USA och Japan. Nu nosar vi på marknaderna i Latinamerika också, främst Brasilien, säger VD Christian von Uthmann.

Polygiene har knappt tio fast anställda, varav hälften i Malmö, och har ännu inte gått med vinst. Nästa år räknar bolaget med att nå nollresultat. Största ägare är skånska kemikoncernen Perstorp med 30 procent. Bland övriga ägare finns grossistföretaget Procurator i Malmö och Erik Andersson, son till industrimannen Rune Andersson och en av ledarna av Mellby Gård-gruppen.

I somras anmäldes en av Polygienes mindre produkter, ett bakteriedödande medel som tillsätts vid tvätt, till Konsumentombudsmannen. Anmälarna Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten var oroade över silverutsläpp i naturen och protesterade mot en vilseledande etikett.

— Anmälan byggde på en gammal etikett som vi inte längre använder och vi har inte ens blivit kontaktade av KO, säger Christian von Uthmann.

Han betonar att det rörde en mindre nischprodukt, och att de permanentbehandlingar som Polygiene huvudsakligen arbetar med har fått miljögodkännande.

Lisa Kirsebom

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.