torsdag 21 november 2024

inloggad som

Nytt kapital till växande Perstorpavknoppning

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad teknik för att hindra tillväxt av bakterier och svamp i material som textilier, golv, handtag och toalettsitsar. Nu skjuter ägarna till fyra miljoner kronor för att skynda på tillväxten ytterligare.

Polygiene arbetar med bakteriedödande silversalter som förs in permanent i materialet vid tillverkningen. Bland kunderna finns Haglöfs, Peak Performance och amerikanska New Balance. Över 90 procent av kunderna finns i utlandet.

— Precis i dagarna får vi fyra miljoner kronor från ägarna för att klara satsningarna på nya länder. Till att börja med har vi fått kunder i USA och Japan. Nu nosar vi på marknaderna i Latinamerika också, främst Brasilien, säger VD Christian von Uthmann.

Polygiene har knappt tio fast anställda, varav hälften i Malmö, och har ännu inte gått med vinst. Nästa år räknar bolaget med att nå nollresultat. Största ägare är skånska kemikoncernen Perstorp med 30 procent. Bland övriga ägare finns grossistföretaget Procurator i Malmö och Erik Andersson, son till industrimannen Rune Andersson och en av ledarna av Mellby Gård-gruppen.

I somras anmäldes en av Polygienes mindre produkter, ett bakteriedödande medel som tillsätts vid tvätt, till Konsumentombudsmannen. Anmälarna Naturskyddsföreningen och Svenskt Vatten var oroade över silverutsläpp i naturen och protesterade mot en vilseledande etikett.

— Anmälan byggde på en gammal etikett som vi inte längre använder och vi har inte ens blivit kontaktade av KO, säger Christian von Uthmann.

Han betonar att det rörde en mindre nischprodukt, och att de permanentbehandlingar som Polygiene huvudsakligen arbetar med har fått miljögodkännande.

Lisa Kirsebom

Polygiene i Malmö räknar med att i år närmare fördubbla 2009 års omsättning på drygt åtta miljoner kronor. Bolaget har en patenterad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.