fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Risk för kannibalism i kraftsamlingen efter AstraZeneca

Kort sagt: Initiativet att skapa en ny forskningsby ur AstraZenecas anläggning i Lund har fått mycket uppmärksamhet. Möjligheterna är stora, men det är också utmaningarna. Inte minst med tanke på tillväxtplanerna för Medeon och Det medicinska Malmö.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

När AstraZeneca lägger ner forskningen i Lund försvinner 900 jobb inom life science från Skåne och Öresundsregionen. Arbetsförmedlingen tror dock inte på några större negativa effekter. Vissa har redan fått nya anställningar. Några kommer att följa med till AstraZenecas enhet i Mölndal. Andra får söka sig till Danmark eller vara med och slåss om de drygt 200 jobb som varje år blir lediga inom sektorn i Sydsverige.

Flera initiativ har tagits för att lyfta läkemedels- och bioteknikindustrin i Skåne efter nedläggningsbeskedet. Det som sticker ut mest är planer som på intet sätt fått grönt ljus ännu — förslaget att göra om AstraZenecas fastighet till en helt ny forskningsby. Bakom idén står Lunds universitet, Region Skåne och kommunerna i Malmö och Lund.

Det finns flera som anmält intresse för att ta över AstraZenecas byggnader, men hemlighetsmakeriet är stort. Denna konstellation som gått ut och berättat om planerna har därför fått ett rejält medialt genomslag de senaste veckorna.

Det handlar om att skapa ett Ideon Life Science Village. Tanken är att samla forskare, entreprenörer, riskkapitalister och andra aktörer i innovationssystemet på en och samma plats — i Lund.

Givetvis finns det många hinder. Tillgången på riskkapital brukar nämnas som ett av de största. Men med ytterligare 114.000 kvadratmeter yta för högkvalificerad life science gäller det också att undvika kannibalism med forskningsparken Medeon och de strategiska planerna på Det medicinska Malmö.

Medeon hyser idag ett trettiotal företag. Det finns redan viss ledig kapacitet, inte minst sedan amerikanska Acadia Pharmaceuticals steg för steg monterat ner sin verksamhet. Forskningsparken vill ”erbjuda innovation och utvecklingsmiljö för etablering av life science-företag i Skåne”. Det medicinska Malmö är i praktiken en utbyggnad av Medeonområdet för att knyta ihop det med universitetssjukhuset. Tanken är att ”skapa en ny stadsdel för medicinsk forskning, utbildning och företagande”.

Formuleringarna skulle mycket väl kunnat handla om satsningen i Lund.

Malmö stad är med på att köpa loss AstraZeneca-husen. Samtidigt ligger planerna fast för Det medicinska Malmö. Och enligt näringslivsdirektör Pehr Andersson ska tempot i projektet efter många år nu växlas upp. En övergripande projektledare håller på att rekryteras och om två år ska hälsocentret Inspi stå klart.

Kraftsamlingen efter AstraZeneca är imponerande. Två vassa centrum för life science kan också vara en styrka för Sydvästskåne, men samverkan är viktig. Det gäller att kommunerna inte försöker jaga efter samma bolag eller bjuder över varandra i ekonomiska villkor för att locka etableringar att fylla de nya områdena med. Frågan är hur Malmö respektive Lund ska positionera sig för mesta möjliga utväxling.

Carl Borrebaeck, vice rektor på Lunds universitet, gästade igår Innovationsbaren. Han berättade om planerna på att samla cancerforskning från Lund och Malmö i Ideon Life Science Village. Med flera hundra forskare på samma plats kan anläggningen bli ett mediciniskt forskningscentrum i en klass vi inte sett tidigare.

Varför då inte börja med att satsa på förebyggande hälsa som tydlig profil i Malmö? Det ligger i linje med Inspi och även storsatsningen World Village of Women Sports borta vid Kronprisen.

Historiskt sett har danska sidan av Medicon Valley vägt tyngre än den svenska. I och med AstraZenecas uttåg ur Lund försvagas Skåne ytterligare. Oavsett vad som händer med själva fastigheten ligger framtiden i att väva samman möjligheterna i Malmö respektive Lund. Det behövs för att drömmen om den kreativa medicindalen inte ska förbli just en dröm.

Läs mer om gårdagens Innovationsbar på redaktionsbloggen Högerkanten.

Kort sagt: Initiativet att skapa en ny forskningsby ur AstraZenecas anläggning i Lund har fått mycket uppmärksamhet. Möjligheterna är stora, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Slutar som vd i Bonesupport

    En skånsk börsbomb: Emil Billbäck kliver ner från vd-posten i Bonesupport. — Något var tvunget att hända, säger han till Rapidus.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.