tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Risk för kannibalism i kraftsamlingen efter AstraZeneca

Kort sagt: Initiativet att skapa en ny forskningsby ur AstraZenecas anläggning i Lund har fått mycket uppmärksamhet. Möjligheterna är stora, men det är också utmaningarna. Inte minst med tanke på tillväxtplanerna för Medeon och Det medicinska Malmö.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

När AstraZeneca lägger ner forskningen i Lund försvinner 900 jobb inom life science från Skåne och Öresundsregionen. Arbetsförmedlingen tror dock inte på några större negativa effekter. Vissa har redan fått nya anställningar. Några kommer att följa med till AstraZenecas enhet i Mölndal. Andra får söka sig till Danmark eller vara med och slåss om de drygt 200 jobb som varje år blir lediga inom sektorn i Sydsverige.

Flera initiativ har tagits för att lyfta läkemedels- och bioteknikindustrin i Skåne efter nedläggningsbeskedet. Det som sticker ut mest är planer som på intet sätt fått grönt ljus ännu — förslaget att göra om AstraZenecas fastighet till en helt ny forskningsby. Bakom idén står Lunds universitet, Region Skåne och kommunerna i Malmö och Lund.

Det finns flera som anmält intresse för att ta över AstraZenecas byggnader, men hemlighetsmakeriet är stort. Denna konstellation som gått ut och berättat om planerna har därför fått ett rejält medialt genomslag de senaste veckorna.

Det handlar om att skapa ett Ideon Life Science Village. Tanken är att samla forskare, entreprenörer, riskkapitalister och andra aktörer i innovationssystemet på en och samma plats — i Lund.

Givetvis finns det många hinder. Tillgången på riskkapital brukar nämnas som ett av de största. Men med ytterligare 114.000 kvadratmeter yta för högkvalificerad life science gäller det också att undvika kannibalism med forskningsparken Medeon och de strategiska planerna på Det medicinska Malmö.

Medeon hyser idag ett trettiotal företag. Det finns redan viss ledig kapacitet, inte minst sedan amerikanska Acadia Pharmaceuticals steg för steg monterat ner sin verksamhet. Forskningsparken vill ”erbjuda innovation och utvecklingsmiljö för etablering av life science-företag i Skåne”. Det medicinska Malmö är i praktiken en utbyggnad av Medeonområdet för att knyta ihop det med universitetssjukhuset. Tanken är att ”skapa en ny stadsdel för medicinsk forskning, utbildning och företagande”.

Formuleringarna skulle mycket väl kunnat handla om satsningen i Lund.

Malmö stad är med på att köpa loss AstraZeneca-husen. Samtidigt ligger planerna fast för Det medicinska Malmö. Och enligt näringslivsdirektör Pehr Andersson ska tempot i projektet efter många år nu växlas upp. En övergripande projektledare håller på att rekryteras och om två år ska hälsocentret Inspi stå klart.

Kraftsamlingen efter AstraZeneca är imponerande. Två vassa centrum för life science kan också vara en styrka för Sydvästskåne, men samverkan är viktig. Det gäller att kommunerna inte försöker jaga efter samma bolag eller bjuder över varandra i ekonomiska villkor för att locka etableringar att fylla de nya områdena med. Frågan är hur Malmö respektive Lund ska positionera sig för mesta möjliga utväxling.

Carl Borrebaeck, vice rektor på Lunds universitet, gästade igår Innovationsbaren. Han berättade om planerna på att samla cancerforskning från Lund och Malmö i Ideon Life Science Village. Med flera hundra forskare på samma plats kan anläggningen bli ett mediciniskt forskningscentrum i en klass vi inte sett tidigare.

Varför då inte börja med att satsa på förebyggande hälsa som tydlig profil i Malmö? Det ligger i linje med Inspi och även storsatsningen World Village of Women Sports borta vid Kronprisen.

Historiskt sett har danska sidan av Medicon Valley vägt tyngre än den svenska. I och med AstraZenecas uttåg ur Lund försvagas Skåne ytterligare. Oavsett vad som händer med själva fastigheten ligger framtiden i att väva samman möjligheterna i Malmö respektive Lund. Det behövs för att drömmen om den kreativa medicindalen inte ska förbli just en dröm.

Läs mer om gårdagens Innovationsbar på redaktionsbloggen Högerkanten.

Kort sagt: Initiativet att skapa en ny forskningsby ur AstraZenecas anläggning i Lund har fått mycket uppmärksamhet. Möjligheterna är stora, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.