söndag 24 november 2024

inloggad som

Oatlys forskningsbolag lanserar havrepannkakor

Lundabaserade livsmedelsteknikbolaget Aventures första produkt har nu nått handeln: färdig pannkakssmet baserad på havremjölk. Framöver kommer bolaget även att producera smet för amerikanska pannkakor och våfflor.

I utvecklingsfasen gick smeten under arbetsnamnet BetterBatter, medan verksamheten i sin bolagiserade form fick namnet United Pancakes. VD är Mats-Ola Kindstedt, som mellan år 2000 och 2006 var VD för havredrycksföretaget Oatly i Landskrona.

Premiären sker hos ICA samt Axfood, med Hemköp och Willys i spetsen. Men även andra dagligvarukedjor står på tur. Mats-Ola Kindstedt vill dock inte säga hur mycket smet bolaget hoppas kunna sälja. Flytande pannkakssmet säljs sedan tidigare av Oatly, men i samband med lanseringen av United Pancakes drar Oatly tillbaka sin smet. Enligt Mats-Ola Kindstedt kan Oatlys produkt inte vidareutvecklas, då det varumärket inte tillåter smeten att innehålla komjölk eller gluten.

Aventure drogs igång som ett utvecklingsbolag 2006 av personer från Oatly under ledning av Rickard Öste. Förutom pannkakssmeten arbetar bolaget med att ta fram en ny typ av kostfiber i dotterbolaget GlucaNova, kolesterolsänkande öl och andra drycker i dotterbolaget FiBeer, samt bedriver medicinteknisk forskning i dotterbolaget Lument.

För närvarande genomför FiBeer användarstudier fokuserade på glykemiskt index, GI.

— Om allting går som det ska räknar vi med att knoppa av FiBeer till ett eget bolag under nästa år, på samma sätt som vi nu har gjort med United Pancakes, säger VD Aventures Rickard Öste.

I en första investeringsomgång räknar han med att FiBeer då kommer att behöva ta in mellan fem och tio miljoner kronor.

Aventure omsatte förra året 5 miljoner kronor medan Oatly omsatte 160 miljoner kronor.

Anders Frick

Lundabaserade livsmedelsteknikbolaget Aventures första produkt har nu nått handeln: färdig pannkakssmet baserad på havremjölk. Framöver kommer bolaget även att producera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.