torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tio procent på ett år Lunds nya klimatlöfte

Lunds kommun lovar att minska sina utsläpp av växthusgaser med tio procent på ett år. Kommunen går in som första deltagare i den globala klimatkampanjen 10:10 när den nu kommer till Sverige. Drivande är miljöorganisationen CongressEA, med Conveneer-grundaren Richard Lindberg i spetsen.

— Det är ett rejält kliv. Men det är det tempo vi behöver hålla för att klara kommunfullmäktiges mål om en 50-procentig minskning mellan 1990 och 2020, säger Karin Loodberg, chef för Lunds kommuns avdelning för miljöstrategi.

Löftet i 10:10-kampanjen gäller bara den kommunala verksamheten, men målet om en totalminskning på 50 procent gäller det totala utsläppet, även från privathushåll och företag. Enligt Lars Bergwall (C), vice ordförande i Lunds kommunstyrelse, blir kampanjen ett sätt för kommunen att komma i kontakt med näringsliv och allmänhet för att nå de långsiktiga klimatmålen.

— Förra året bjöd vi in utvalt folk att diskutera de här frågorna men det kom inte så många. Vi måste hitta nya sätt att engagera allmänheten för att klara målen, säger Lars Bergwall.

10:10-kampanjen startade i England förra hösten med målet att få privatpersoner, företag, akademier och hela regeringar att sänka sina utsläpp med 10 procent på ett år. Över 90.000 privatpersoner och 3.000 företag har gått med, bland annat i Norge, Irland och Frankrike.

— Det är en direkt aktion på olika håll i samhället, ett sätt att inte vänta på de globala klimatavtal som uteblivit hittills, säger Richard Lindberg.

Vid ett evenemang i Lund 7 oktober ska de svenska deltagarna få visa vad de gör för att möta 10-procentsmålet. Lunds kommun finansierar en del av kampanjarbetet, men enligt Richard Lindberg är det viktigaste att kommunen var först med att ansluta sig till själva kampanjen.

CongressEA är en icke vinstdrivande förening med målet att få företag, universitet och andra att utbyta kunskaper om sitt miljöarbete. Utöver Richard Lindberg finns Bambusers grundare Måns Adler med i styrelsen.

Lisa Kirsebom

Lunds kommun lovar att minska sina utsläpp av växthusgaser med tio procent på ett år. Kommunen går in som första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.