Amerikanska Bio-Rad Laboratories, noterat på New York-börsen, tar in Malmöföretaget Ludesis mjukvara Redfin i sitt sortiment. Bio-Rad är en global instrumenttillverkare med drygt 40 procent av världsmarknaden inom elektrofores, den teknik där Redfin används. Bio-Rad har nu upphört med marknadsföringen av sin gamla mjukvara, och satsar helt på Ludesis produkt.
— Det betyder med stor sannolikhet att vi blir den dominerande aktören på vår marknad, säger Ludesis VD Ola Forsström-Olsson.
Detaljerna i avtalet är inte offentliga, men Redfin kommer nu att säljas både av Ludesi själva och av Bio-Rad, som delar intäkterna med Malmöbolaget.
Redfin används för analys av bilder från så kallad 2D-gel-elektrofores. Tekniken används bland annat av forskare inom läkemedelsindustrin för att undersöka hur olika ämnen påverkar proteinerna i en cell. Ludesi grundades 2001 och lanserade två år senare sin första mjukvara. 2007 kom uppföljaren Redfin.
Till en början skötte Ludesi själv försäljningen, men sedan ett par år tillbaka har strategin varit att sälja via distributörer och sluta avtal med instrumenttillverkare som inkluderar mjukvaran i sina befintliga system. Avtalet med Bio-Rad är ett exempel på det senare. Ludesi har hittills bara visat svarta siffror ett år, 2005, men siktar nu på att gå med vinst inom ett år.
Styrelseordförande i Ludesi är Lars Eric Utterman, VD för Gyros och med en bakgrund i bland annat GE Healthcare, Amersham och Pharmacia. Största ägare är riskkapitalbolaget InnovationsKapital, följt av grundaren Ola Forsström-Olsson och Sjätte AP-fonden. Bolaget har omkring tio anställda.
Bio-Rad omsatte senaste räkenskapsåret 1,8 miljarder dollar, med ett rörelseresultat på 145 miljoner dollar.
Lisa Kirsebom