torsdag 21 november 2024

inloggad som

Låg utbildningsnivå i Skånes life science-kluster

|  
|  

Medan IT-branschen i Skåne har högre andel högutbildad arbetskraft än konkurrenterna i Stockholm och Västra Götaland är bilden den omvända för länets läkemedels- och bioteknikbolag. Det visar en rapport som Region Skåne lägger fram idag.

33,7 procent av de sysselsatta inom Skånes life science-sektor 2006 hade minst tre års högskoleutbildning i bagaget. Det är lägre andel än för riket som helhet och klart under Stockholm, där nära 40 procent av de anställda i branschen var högutbildade.

I gengäld är utbildningsnivån inom IT- och telekomsektorn högre i Skåne än i övriga tillväxtregioner. 44,8 procent av de anställda i länet hade minst treårig högskoleutbildning, mot drygt 41 procent i Stockholms- och Göteborgsregionerna.

Rapporten är ett första steg i en kartläggning av Skånes kompetensförsörjningsbehov på längre sikt. Anders Axelsson, analytiker på Region Skånes näringslivsenhet, har än så länge fler frågor än svar om resultaten.

— Men här finns något att fundera på. Bioteknikområdet brukar benämnas som ett spetsområde i Skåne, men kunskapsläget är delvis lågt, säger han.

Rapporten visar också att en stor andel av de anställda inom life science-sektorn fått sin utbildning utanför länet, drygt 40 procent, mot knappt 30 procent för IT- och telekombranschen.

Erik Olausson

Medan IT-branschen i Skåne har högre andel högutbildad arbetskraft än konkurrenterna i Stockholm och Västra Götaland är bilden den omvända […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.