torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Låg utbildningsnivå i Skånes life science-kluster

|  
|  

Medan IT-branschen i Skåne har högre andel högutbildad arbetskraft än konkurrenterna i Stockholm och Västra Götaland är bilden den omvända för länets läkemedels- och bioteknikbolag. Det visar en rapport som Region Skåne lägger fram idag.

33,7 procent av de sysselsatta inom Skånes life science-sektor 2006 hade minst tre års högskoleutbildning i bagaget. Det är lägre andel än för riket som helhet och klart under Stockholm, där nära 40 procent av de anställda i branschen var högutbildade.

I gengäld är utbildningsnivån inom IT- och telekomsektorn högre i Skåne än i övriga tillväxtregioner. 44,8 procent av de anställda i länet hade minst treårig högskoleutbildning, mot drygt 41 procent i Stockholms- och Göteborgsregionerna.

Rapporten är ett första steg i en kartläggning av Skånes kompetensförsörjningsbehov på längre sikt. Anders Axelsson, analytiker på Region Skånes näringslivsenhet, har än så länge fler frågor än svar om resultaten.

— Men här finns något att fundera på. Bioteknikområdet brukar benämnas som ett spetsområde i Skåne, men kunskapsläget är delvis lågt, säger han.

Rapporten visar också att en stor andel av de anställda inom life science-sektorn fått sin utbildning utanför länet, drygt 40 procent, mot knappt 30 procent för IT- och telekombranschen.

Erik Olausson

Medan IT-branschen i Skåne har högre andel högutbildad arbetskraft än konkurrenterna i Stockholm och Västra Götaland är bilden den omvända […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad