torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Purac tar mångmiljonorder på norsk vattenrening

Miljöteknikbolaget Purac i Lund har fått uppdraget att bygga ut två underjordiska avloppsreningsverk i norska Bergen. Ordern kommer från Bergens kommun och är värd 115 miljoner kronor.

Purac ansvarar för processdesign och utrustning till reningsverken. Inga nyanställningar väntas dock följa affären.

— Detta är en väldigt viktig order för oss eftersom den representerar en stor del av vår årliga omsättning och ger en bra grundbeläggning, säger Sven Almqvist, divisionschef på Purac, till Rapidus.

Tidigare har Bergens kommun knappt renat sitt avloppsvatten alls, men tvingas nu införa biologisk rening på grund av skärpta miljökrav. I processen bildas slam som ska rötas till biogas och eftersom Purac även levererar biogasanläggningar kan det bli fler affärer kopplade till anläggningarna.

— Vi är en av två eller kanske tre tänkbara leverantörer, säger marknadschef Peter Thulin.

Framgångarna har kommit tätt för Purac senaste tiden. Tidigare i år kom en order värd 31,5 miljoner från Svensk Biogas i Linköping samt en 22-miljonersorder för utveckling av en demonstrationsanläggning i den ekologiskt inriktade staden Caofeidian som ska byggas öster om Peking. I november i fjol tog Purac en affär värd 112 miljoner som handlar om utrustning till utbyggnaden av det kommunala reningsverket Qinghe i Peking.

Peter Thulin säger att företaget har ytterligare två stora affärer på gång inom biogasproduktion, men att de just nu står stilla i väntan på miljöprövningar som kan ta flera år. Den ena är på 90 miljoner kronor och den andra på 70 miljoner.

Purac ingår sedan 2003 i Läckeby Water Group och står för tre fjärdedelar av koncernens omsättning på 700 miljoner kronor. Idag har bolaget 190 anställda. Största ägare är KF Invest, ett helägt dotterbolag till Kooperativa Förbundet.

Anders Frick

Miljöteknikbolaget Purac i Lund har fått uppdraget att bygga ut två underjordiska avloppsreningsverk i norska Bergen. Ordern kommer från Bergens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.