Miljöteknikbolaget Purac i Lund har fått uppdraget att bygga ut två underjordiska avloppsreningsverk i norska Bergen. Ordern kommer från Bergens kommun och är värd 115 miljoner kronor.
Purac ansvarar för processdesign och utrustning till reningsverken. Inga nyanställningar väntas dock följa affären.
— Detta är en väldigt viktig order för oss eftersom den representerar en stor del av vår årliga omsättning och ger en bra grundbeläggning, säger Sven Almqvist, divisionschef på Purac, till Rapidus.
Tidigare har Bergens kommun knappt renat sitt avloppsvatten alls, men tvingas nu införa biologisk rening på grund av skärpta miljökrav. I processen bildas slam som ska rötas till biogas och eftersom Purac även levererar biogasanläggningar kan det bli fler affärer kopplade till anläggningarna.
— Vi är en av två eller kanske tre tänkbara leverantörer, säger marknadschef Peter Thulin.
Framgångarna har kommit tätt för Purac senaste tiden. Tidigare i år kom en order värd 31,5 miljoner från Svensk Biogas i Linköping samt en 22-miljonersorder för utveckling av en demonstrationsanläggning i den ekologiskt inriktade staden Caofeidian som ska byggas öster om Peking. I november i fjol tog Purac en affär värd 112 miljoner som handlar om utrustning till utbyggnaden av det kommunala reningsverket Qinghe i Peking.
Peter Thulin säger att företaget har ytterligare två stora affärer på gång inom biogasproduktion, men att de just nu står stilla i väntan på miljöprövningar som kan ta flera år. Den ena är på 90 miljoner kronor och den andra på 70 miljoner.
Purac ingår sedan 2003 i Läckeby Water Group och står för tre fjärdedelar av koncernens omsättning på 700 miljoner kronor. Idag har bolaget 190 anställda. Största ägare är KF Invest, ett helägt dotterbolag till Kooperativa Förbundet.
Anders Frick