söndag 24 november 2024

inloggad som

Utvidgat Öresundssamarbete ska ge lyft åt vindkraften

Samarabetet ”Vind i Öresund”, mellan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och Matematikcentrum vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska fördjupas. Utöver två demonstrationsanläggningar för bland annat smarta elmätare i hemmet, som planeras i Danmark, kan ytterligare anläggningar bli aktuella i Skåne under 2010.

Inför klimattoppmötet i Köpenhamn, som börjar i dag, har de båda aktörerna involverat en rad energiföretag i samarbetsprojektet för att försöka utvinna så mycket som möjligt av vindkraftsenergin.

Bakgrunden är att energiproduktionen från vindkraftverk varierar kraftigt över tiden. I dag producerar Danmark och Sverige för mycket vindenergi när elkraftverken inte kan ta hand om den. Därför skulle elen behöva lagras i till exempel frysar, kylskåp, varmvattenberedare och med tiden elbilar. Samtidigt kan frysar exempelvis ställas om till att hålla 25 minusgrader när det är gott om el och bara 17 minusgrader när elproduktionen är låg.

Det kräver i sin tur smarta elmätare, så kallade smartmeters, som är en av projektets hörnstenar.

— Bostäder är ett av de få ställen där vi kan lagra överskottsenergi från vindkraftsproduktion. Om vi via avancerad IT kan gå i främsta ledet, kommer det säkra regionens position när EU ställer krav på att 50 procent av elförbrukningen ska komma från förnyelsebara energikällor, säger DTU-professorn Henrik Madsen.

Imorgon tisdag talar han om de nya möjligheterna i Öresundsregionen vid ett möte i anslutning till klimattoppmötet arrangerat av bland andra Invest in Denmark. Mötet är en del av den marknadsföring som också ska dra nytta av regionens två vindkraftsparker vid Middelgrund utanför Köpenhamn och Lillgrund sydöst om Öresundsbron. Utöver en miljon euro från EU stöttas projektet Vind i Öresund bland annat av Vestas, Siemens, Dong Energy, Energy Opticon, E.on, Enfor samt Region Skåne och Region Hovedstaden.

Vind i Öresund ska även marknadsföra regionen som ett vindteknologiskt kluster där DTU med dess forskningscenter på Risø är världskänt för sin vindkraftsteknik och DTU och LTH tillsammans är ledande i beräkningar av vindenergiproduktion och ekonomin omkring.

Keld Broksø

Samarabetet ”Vind i Öresund”, mellan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och Matematikcentrum vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska fördjupas. Utöver två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.