Samarabetet Vind i Öresund, mellan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och Matematikcentrum vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska fördjupas. Utöver två demonstrationsanläggningar för bland annat smarta elmätare i hemmet, som planeras i Danmark, kan ytterligare anläggningar bli aktuella i Skåne under 2010.
Inför klimattoppmötet i Köpenhamn, som börjar i dag, har de båda aktörerna involverat en rad energiföretag i samarbetsprojektet för att försöka utvinna så mycket som möjligt av vindkraftsenergin.
Bakgrunden är att energiproduktionen från vindkraftverk varierar kraftigt över tiden. I dag producerar Danmark och Sverige för mycket vindenergi när elkraftverken inte kan ta hand om den. Därför skulle elen behöva lagras i till exempel frysar, kylskåp, varmvattenberedare och med tiden elbilar. Samtidigt kan frysar exempelvis ställas om till att hålla 25 minusgrader när det är gott om el och bara 17 minusgrader när elproduktionen är låg.
Det kräver i sin tur smarta elmätare, så kallade smartmeters, som är en av projektets hörnstenar.
— Bostäder är ett av de få ställen där vi kan lagra överskottsenergi från vindkraftsproduktion. Om vi via avancerad IT kan gå i främsta ledet, kommer det säkra regionens position när EU ställer krav på att 50 procent av elförbrukningen ska komma från förnyelsebara energikällor, säger DTU-professorn Henrik Madsen.
Imorgon tisdag talar han om de nya möjligheterna i Öresundsregionen vid ett möte i anslutning till klimattoppmötet arrangerat av bland andra Invest in Denmark. Mötet är en del av den marknadsföring som också ska dra nytta av regionens två vindkraftsparker vid Middelgrund utanför Köpenhamn och Lillgrund sydöst om Öresundsbron. Utöver en miljon euro från EU stöttas projektet Vind i Öresund bland annat av Vestas, Siemens, Dong Energy, Energy Opticon, E.on, Enfor samt Region Skåne och Region Hovedstaden.
Vind i Öresund ska även marknadsföra regionen som ett vindteknologiskt kluster där DTU med dess forskningscenter på Risø är världskänt för sin vindkraftsteknik och DTU och LTH tillsammans är ledande i beräkningar av vindenergiproduktion och ekonomin omkring.
Keld Broksø