torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Utvidgat Öresundssamarbete ska ge lyft åt vindkraften

Samarabetet ”Vind i Öresund”, mellan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och Matematikcentrum vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska fördjupas. Utöver två demonstrationsanläggningar för bland annat smarta elmätare i hemmet, som planeras i Danmark, kan ytterligare anläggningar bli aktuella i Skåne under 2010.

Inför klimattoppmötet i Köpenhamn, som börjar i dag, har de båda aktörerna involverat en rad energiföretag i samarbetsprojektet för att försöka utvinna så mycket som möjligt av vindkraftsenergin.

Bakgrunden är att energiproduktionen från vindkraftverk varierar kraftigt över tiden. I dag producerar Danmark och Sverige för mycket vindenergi när elkraftverken inte kan ta hand om den. Därför skulle elen behöva lagras i till exempel frysar, kylskåp, varmvattenberedare och med tiden elbilar. Samtidigt kan frysar exempelvis ställas om till att hålla 25 minusgrader när det är gott om el och bara 17 minusgrader när elproduktionen är låg.

Det kräver i sin tur smarta elmätare, så kallade smartmeters, som är en av projektets hörnstenar.

— Bostäder är ett av de få ställen där vi kan lagra överskottsenergi från vindkraftsproduktion. Om vi via avancerad IT kan gå i främsta ledet, kommer det säkra regionens position när EU ställer krav på att 50 procent av elförbrukningen ska komma från förnyelsebara energikällor, säger DTU-professorn Henrik Madsen.

Imorgon tisdag talar han om de nya möjligheterna i Öresundsregionen vid ett möte i anslutning till klimattoppmötet arrangerat av bland andra Invest in Denmark. Mötet är en del av den marknadsföring som också ska dra nytta av regionens två vindkraftsparker vid Middelgrund utanför Köpenhamn och Lillgrund sydöst om Öresundsbron. Utöver en miljon euro från EU stöttas projektet Vind i Öresund bland annat av Vestas, Siemens, Dong Energy, Energy Opticon, E.on, Enfor samt Region Skåne och Region Hovedstaden.

Vind i Öresund ska även marknadsföra regionen som ett vindteknologiskt kluster där DTU med dess forskningscenter på Risø är världskänt för sin vindkraftsteknik och DTU och LTH tillsammans är ledande i beräkningar av vindenergiproduktion och ekonomin omkring.

Keld Broksø

Samarabetet ”Vind i Öresund”, mellan Danmarks Tekniske Universitet (DTU) och Matematikcentrum vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska fördjupas. Utöver två […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.