torsdag 21 november 2024

inloggad som

Lund bas för ny nationell cleantech-inkubator

Vinnova satsar 15 miljoner kronor på en ny nationell, virtuell cleantech-inkubator i samarbete med Innovationsbron. Cleantech Inn Sweden ska erbjuda företag stöd och rådgivning med särskilt fokus på miljöteknik, och har sina rötter i lika virtuella Sweden Cleantech Incubators (SCTI) i Lund.

Cleantech Inn Sweden var först tänkt som en utvidgning av SCTI men blir nu ett eget projekt, med affärsutvecklare på fyra platser i landet. Den nationella ledningen kommer att sitta hos Teknopol i Lund — SCTI:s nuvarande ledning, med projektledare Helena Tillborg i spetsen.

Förutom Vinnova har Västra Götalandsregionen utlovat pengar, en miljon kronor om året i tre år. Helena Tillborg siktar på liknande satsningar i övriga regioner och diskuterar ytterligare finansiering med andra nationella aktörer. Målet är att matcha Vinnovas investering.

Sweden Cleantech Incubators startades på initiativ av Region Skåne. Regionen har hittills satsat omkring 5 miljoner kronor på SCTI, vars formella projekttid löper ut i maj 2010. Då hoppas Helena Tillborg att verksamheten integreras i det nationella projektet.

SCTI har 18 medlemmar, och medlemskapet omprövas varje år. Vid årsskiftet hålls nästa avstämning med medlemsbolagen, och de vars medlemskap förnyas kommer då att istället bli del av Cleantech Inn Sweden.

 

Lisa Kirsebom

Vinnova satsar 15 miljoner kronor på en ny nationell, virtuell cleantech-inkubator i samarbete med Innovationsbron. Cleantech Inn Sweden ska erbjuda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Pengar att söka för civil-militära företagsprojekt

    Regeringen har beslutat om en helt ny satsning som innebär att civila innovationer ska kunna nyttjas inom försvaret. I år finns cirka 50 miljoner kronor att söka för företag.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.