måndag 17 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk autowok steker norrmännens bacon

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip i ett automatiskt system som wokar allt från köttfärs till Nasi goreng.

Gastroprocess woksystem består av ett 4,5 meter långt tråg i rostfritt stål som hettas upp till ett par hundra grader. Råvarorna hälls ner i ena änden och skruvas sedan fram till den andra, där de trillar ut färdigwokade. Värmen kan varieras längs vägen och råvaror som ska stekas kortare tid tillsättas närmare slutet, förklarar VD John Cort Massow.

Han har ett långt förflutet från livsmedelsbranschen, bland annat som inköpschef på butikskedjan Irma och VD för kryddproducenten SFK Food.

Bakom tekniken står en grupp forskare på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, med professor Jens-Adler Nissen i spetsen. Bolaget bildades 2002.

Gastroprocess wok är tänkt att användas vid förbehandling av frysta eller kylda matvaror som sedan kan värmas upp strax innan servering. Hittills finns en handfull kunder, främst i Storbritannien där halvfabrikat är vanliga i frys- och kyldiskarna. Bland dem Kraftägda Oscar Mayer.

— Vi har även en kund i Norge som levererar bacon till hotellkök. Istället för att kocken ska komma dit vid sex på morgonen steks baconet i vår maskin och kan sedan lätt värmas upp på plats, säger John Cort Massow.

Han siktar på 2-3 miljoner kronor i omsättning under 2009 och hoppas på break-even nästa år. Förutom John Cort Massow finns bland andra Jens-Adler Nissen och ett tiotal DTU-forskare i Gastroprocess ägarlista.

Erik Olausson

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Lund tog hem allt i årets 34-topp

    Det var fullpackat i salen när Rapidus 34:or hyllades och årets topp fem skulle utses. I år var det Lundabolag för hela slanten. Här är årets topp fem.

  • Åh vilket party

    Hundratalet unga entreprenörer och investerare kom till Rapidus 34-gala för att knyta nya kontakter och fira vinnarna av en topp fem-placering. Här är bilderna från kvällen.

  • Efter konkursen – går mot mångmiljonvinst

    Tre år efter konkursen gör det nya DHF Airport Solutions sin första storaffär – och räknar med 25 miljoner i vinst nästa år.


  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.