fredag 22 november 2024

inloggad som

Dansk autowok steker norrmännens bacon

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip i ett automatiskt system som wokar allt från köttfärs till Nasi goreng.

Gastroprocess woksystem består av ett 4,5 meter långt tråg i rostfritt stål som hettas upp till ett par hundra grader. Råvarorna hälls ner i ena änden och skruvas sedan fram till den andra, där de trillar ut färdigwokade. Värmen kan varieras längs vägen och råvaror som ska stekas kortare tid tillsättas närmare slutet, förklarar VD John Cort Massow.

Han har ett långt förflutet från livsmedelsbranschen, bland annat som inköpschef på butikskedjan Irma och VD för kryddproducenten SFK Food.

Bakom tekniken står en grupp forskare på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, med professor Jens-Adler Nissen i spetsen. Bolaget bildades 2002.

Gastroprocess wok är tänkt att användas vid förbehandling av frysta eller kylda matvaror som sedan kan värmas upp strax innan servering. Hittills finns en handfull kunder, främst i Storbritannien där halvfabrikat är vanliga i frys- och kyldiskarna. Bland dem Kraftägda Oscar Mayer.

— Vi har även en kund i Norge som levererar bacon till hotellkök. Istället för att kocken ska komma dit vid sex på morgonen steks baconet i vår maskin och kan sedan lätt värmas upp på plats, säger John Cort Massow.

Han siktar på 2-3 miljoner kronor i omsättning under 2009 och hoppas på break-even nästa år. Förutom John Cort Massow finns bland andra Jens-Adler Nissen och ett tiotal DTU-forskare i Gastroprocess ägarlista.

Erik Olausson

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.