torsdag 25 april 2024

inloggad som

Dansk autowok steker norrmännens bacon

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip i ett automatiskt system som wokar allt från köttfärs till Nasi goreng.

Gastroprocess woksystem består av ett 4,5 meter långt tråg i rostfritt stål som hettas upp till ett par hundra grader. Råvarorna hälls ner i ena änden och skruvas sedan fram till den andra, där de trillar ut färdigwokade. Värmen kan varieras längs vägen och råvaror som ska stekas kortare tid tillsättas närmare slutet, förklarar VD John Cort Massow.

Han har ett långt förflutet från livsmedelsbranschen, bland annat som inköpschef på butikskedjan Irma och VD för kryddproducenten SFK Food.

Bakom tekniken står en grupp forskare på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, med professor Jens-Adler Nissen i spetsen. Bolaget bildades 2002.

Gastroprocess wok är tänkt att användas vid förbehandling av frysta eller kylda matvaror som sedan kan värmas upp strax innan servering. Hittills finns en handfull kunder, främst i Storbritannien där halvfabrikat är vanliga i frys- och kyldiskarna. Bland dem Kraftägda Oscar Mayer.

— Vi har även en kund i Norge som levererar bacon till hotellkök. Istället för att kocken ska komma dit vid sex på morgonen steks baconet i vår maskin och kan sedan lätt värmas upp på plats, säger John Cort Massow.

Han siktar på 2-3 miljoner kronor i omsättning under 2009 och hoppas på break-even nästa år. Förutom John Cort Massow finns bland andra Jens-Adler Nissen och ett tiotal DTU-forskare i Gastroprocess ägarlista.

Erik Olausson

Arkimedes skruv kan inte bara användas för att pumpa upp vatten till sädesfält. På DTU-avknoppningen Gastroprocess technologies används samma princip […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.