tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Heldansk cleantech-satsning sumpar chanserna

Kort sagt: Det nya Copenhagen Cleantech Cluster är en fantastisk signal om att Köpenhamnsområdet och Region Sjælland vill vara bland de ledande inom miljöteknik. Det finns all anledning att glädja sig åt initiativet, värt 162 miljoner danska kronor. Men den övergripande visionen saknas: projektet borde inte bara vända sig till danska företag, utan till hela Öresundsregionen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Det finns anledning att hylla den skara intressenter som nu skaffat pengar till en jättesatsning på cleantech, med utveckling och produktion av teknologi för renare miljö och mer hållbar energiförsörjning, via det nya Copenhagen Cleantech Cluster.

Projektet invigdes på Bella Center förra veckan med målet att utveckla ett ledande kluster för miljöteknik. Det görs under året då Köpenhamn ska stå värd för den viktigaste klimatkonferensen i FN-regi sedan Kyoto 1997. Alla möjligheter finns för att slutresultatet skulle kunna blir mer än summan av de enskilda delarna.

Men när Rapidus likväl kan konstatera att det kunde varit ännu bättre, ligger den huvudsakliga skulden för de förspillda chanserna hos Copenhagen Capacity, som hyser sekretariatet för Copenhagen Cleantech Cluster.

* För det första saknas det ett gäng unga tillväxtföretag i organisationen. De stora och kapitalstarka dominerar bland de offentliga och privata företag och institutioner som står bakom projektet. Listan rymmer Copenhagen Capacity, Dansk Industri, Köpenhamns universitet, Scion DTU, Risø DTU och jättebolag som Dong Energy, Novozymes, Haldor Topsøe, Vestas, Siemens och Better Place. Tillsammans bidrar de med cirka 40 miljoner danska kronor i medfinansiering. Dessutom backar Vækstforum Hovedstaden och Vækstforum Siælland upp initiativet med 40 miljoner. Det har inte skapats någon plats för mindre företag i projektet, som med EU-pengar kommer upp i totalt 162 miljoner danska kronor. Men de mindre bör vara med. Skaran av små, innovativa verksamheter skulle ha nytta av att organisera sig på detta sätt samt få tillgång till ett starkt nätverk för att kunna växa.

* Ett mål är att attrahera fler företag och mer talang och kunskap från utlandet. Men kommer det för att man buntar ihop de största och mest kända aktörerna? Icke — det handlar om att visa upp en kritisk massa och en bredd. Det har Copenhagen Cleantech Cluster inte som det ser ut idag. Var är Gaia Solar, som tillverkar solcellspaneler, och Sunflake, som utvecklar paneler med nanoteknik? Svar: utanför klustret. Därför är målet att hjälpa uppstartsbolag på vägen inte tillräckligt, om inte också själva klustret ger plats för de små.

* Slutligen lider projektet av katastrofal brist på Öresundsperspektiv. Klustret ska nätverka och konkurrera med femton andra cleantech-kluster i världen. Men återigen, det krävs en kritisk massa. Skåne nämns inte med ett ord i upplägget. Tidigare, i förberedelsefasen, har Copenhagen Capacity sagt att Skåne ska ha en roll på sikt, men att den rollen är utanför perspektivet tills vidare. Hur ska man kunna nå målet att vara i europeisk toppklass innan 2013 om inte Skåne är med? Cleantech-branschen har växt sig stor i hela Öresundsregionen. I dag är man i världsklass inom vindkraft och vattenrening, men även långt framme inom områden som biogas, biomassa och fjärrvärme. Skåne har enligt siffror från Invest in Sweden drygt 250 cleantech-företag. Många är avknoppningar från den akademiska världen. Det finns alltså synergier att hämta: bolag som Detox Biogas i Malmö, med avancerad teknik för att utveckla biogas, och Ikea Greentech i Lund, som ska investera en halv miljard svenska kronor i nordisk miljöteknik, får inte glömmas bort.

Det finns massor av potential i dansk miljöteknik. Men det saknas fortfarande en kraftsamling runt kompetenserna kring Köpenhamn och i Skåne om det verkligen ska gå att skapa tusen nya jobb, ökad export och mer tillväxt, som också är målet för nysatsningen. Med EU:s fokus på gränsregioner är det förbluffande att tankegångarna inte är mer Öresundsregionala och mer målinriktade för tillväxt.

Som ny ordförande för Copenhagen Cleantech Cluster sitter Anders Eldrup, VD för kratfbolaget Dong Energy. Frågan är om han kan se perspektivet med tillväxtföretag? Och kan han från sin utsikt på toppen av en miljardstor pengahög se ut över Öresund? Tills vidare tyder inget på det. Men, likväl: tack för initiativet — som kan bli bättre om chanserna tas tillvara.

Detta är den första av tre analyser om klimat och miljöteknik i Öresundsregionen som Rapidus skriver inför FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december.

Kort sagt: Det nya Copenhagen Cleantech Cluster är en fantastisk signal om att Köpenhamnsområdet och Region Sjælland vill vara bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • EU:s nya krafttag mot greenwashing kan förändra spelplanen

    Nya EU-direktiv ska stärka den gröna omställningen och sätta stopp för greenwashing. Resultatet kan bli radikalt förändrade spelregler för marknadsföring. Rapidus reder ut vad det handlar om.

  • …men de nya reglerna får kritik

    Sveriges Annonsörer befarar att de kommande kraven i Green Claims Directive kan bli så tunga att de nya reglerna motverkar sitt syfte – och istället leda till “green hushing”.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.