torsdag 27 november 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundaforskare pressar fiskolja ur musslor

|  
|  

Som docent i livsmedelsteknik har Björn Sivik forskat på så kallad överkritisk koldioxid i decennier. Nu letar han riskkapital för att utveckla en patentsökt metod att använda gasen för att extrahera kosttillskott ur blåmusslor.

Överkritisk koldioxid nås genom en kombination av tryck och temperatur och innebär att koldioxiden kan tränga genom massa som en gas men lösa andra ämnen som en vätska. Som lösningsmedel används den i dag till allt från kemtvätt till att göra koffeinfritt kaffe.

Björn Sivik har istället siktet inställt på Omega 3-rika fetter i blåmusslor. I en provanläggning har han visat att metoden fungerar på ett par kilo musslor i taget. Nu söker han 2-3 miljoner kronor i finansiering för att bygga en kommersiell försöksanläggning som ska hantera 300 ton musslor om året i en mer automatiserad process.

En poäng är att blåmusslor som råvara är lätt att odla i svenska vatten, i många fall med positiv miljöpåverkan eftersom de tar upp överskott av kväve och fosfor.

— I många marina produkter finns också rester av miljögifter lösta i fettet. Med min metod blir oljan extremt ren vilket är bra när kosttillskottet är inriktat på hjärnans utveckling, säger han.

Björn Sivik flyttade in med bolaget Bjarga på Ideon Bioincubator i Lund för ett drygt år sedan. Bolaget har hittills finansierats av honom själv samt med villkorslån från Teknikbrostiftelsen.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Ny vision för Malmö efterlyses

    Är Malmö ett mini-New York eller inte? Meningarna går isär i en ny bok där tolv namnkunniga personer synar stadens ursprung, tolkar dagsläget och spår framtiden 15 år framåt.

  • Compacta gör comeback

    Medicinteknikbolaget Compacta har fört en slumrande tillvaro de senaste åren. Men nu gör bolaget, grundat av bland andra Lundaprofilen Lars Montelius, comeback med ny vd och finansieringsrunda.

  • Storbolagen har långt kvar med AI

    ,
    Varken Alfa Laval eller Ikea når ännu sina kunder med något som producerats med hjälp av AI. Eller i alla fall bara indirekt och en extremt liten del. Det framgick vid en frukost på torsdagen.


  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.