fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanobolag tar in 82 miljoner i riskkapital

Lysdiodbolaget Glo i Lund, grundat på nanoforskning vid Lunds universitet, har tagit in 82 miljoner svenska kronor i en nyligen avslutad finansieringsrunda. De tidigare ägarna, bland dem norska Teknoinvest och svenska Provider Venture Partners, har fått sällskap av de norska kraftbolagen Agder Energi och Hafslund.

För pengarna ska Glo starta pilotproduktion av sina nanotekniktillverkade lysdioder. Pilotanläggningen kan komma att läggas i Lund – det definitiva beslutet om placeringen fattas inom kort. Redan nu står klart att personalstyrkan i Lund kommer att utökas från 20 personer till minst 25.

Enligt VD Bo Pedersen kommer den nya finansieringen att täcka bolagets behov åtminstone för det närmaste året. Glos teknik innebär att lysdioder kan tillverkas på rent kisel vilket är billigare än de material som används i dag, och på betydligt större ytor vilket gör själva produktionsprocessen billigare. Bolaget skalar nu upp produktionen från lab-nivå till pilotproduktion, och sent 2010 eller tidigt 2011 räknar Bo Pedersen med att Glo ska vara redo för storskalig produktion.

Glo har i dag ingen omsättning. Inom fem år siktar dock bolaget på att sitta på 5 procent av en världsmarknad som vid det laget beräknas kunna vara värd 10 miljarder kronor årligen. Bland de potentiella kunderna finns dels etablerade lysdiodtillverkare som Osram, dels en växande skara nya bolag som placerar in dioderna i belysningslösningar.

Även om en stor del av Glo i dag ägs av norska finansiärer, finns inga planer på att flytta verksamheten till Norge enligt Bo Pedersen. En eventuell framtida flytt skulle mer sannolikt gå till någon plats i Europa där man har erfarenhet av lysdiodproduktion, eller till USA.

— Men helst vill vi ha bolaget här. Vi vill alltid ha forskningen och utvecklingen i samarbete med Lunds universitet och de forskare som utbildas här. Det är tänkbart att den första storskaliga produktionen placeras här, säger Bo Pedersen.

Glo grundades 2005 av forskare vid Lunds universitet, bland dem professor Lars Samuelson.

Av Lisa Kirsebom

Lysdiodbolaget Glo i Lund, grundat på nanoforskning vid Lunds universitet, har tagit in 82 miljoner svenska kronor i en nyligen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.