fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till Mattias Ask, utvecklare på Jayway…

|  
|  

… som får lägga en femtedel av sin arbetstid på det egna projektet Open Causes. Det ska få oss att skänka mer pengar till välgörenhet — eftersom vi har möjlighet att växla in pengarna igen.

Vad är Open Causes?

— Det handlar om att man inte ska ge donationer, utan äga dem. Då kan man sälja och mäta dem och plötsligt har man skapat en handelsvara. Man kan utnyttja de drivkrafter som finns runt pengar — både bra och dåliga — för att få fram fler donationer.

Hur ska det fungera mer konkret?

— När du donerar pengar genom vår webbaserade tjänst får du tillbaka valuta som representerar din donation. På alla sätt som du kan använda pengar är det sedan tänkt att du ska kunna använda den valutan. Den som lägger upp något på Blocket eller E-bay kan till exempel välja att till viss del få betalt i Cause Credits, som vi kallar det.

Varför skulle det här systemet leda till fler donationer?

— Här har du möjlighet att sälja din donation och det sänker tröskeln för att ge. Man kan så att säga växla in pengarna igen. Men samtidigt är ju valutan laddad med godhet, vilket minskar lusten att sälja. Om du gör det syns det på Facebook och andra ställen där du lagt upp Open Causes att du är en lite mindre god människa.

Vem finansierar den här satsningen?

— Way Group är founding partner genom Jayway och sponsrar genom att ge mig tid att jobba med projektet. De har också låtit mig åka på TED-konferensen i USA två gånger, med deltagare som Al Gore och hälsoprofessorn Hans Rosling. I år fick jag hålla ett treminutersföredrag och har fått mycket bra kontakter som hjälper mig framåt. Dessutom sponsrar Malmöbaserade databasföretaget NeoTechnology projektet med sin tid.

Vad ska donationerna gå till?

— Vi ska stödja donationer inom ramen för FN:s millenniemål, som ska uppnås till år 2015. Det är det mest objektivt goda jag har hittat och handlar om sådant som att halvera världens fattigdom och hunger samt att alla barn ska få gå i grundskola. Just nu är en av de amerikanska organisationer som får flest donationer vapenförespråkarna National Rifle Association — det är inte det vi tänker stödja.

… som får lägga en femtedel av sin arbetstid på det egna projektet Open Causes. Det ska få oss att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.