måndag 20 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Mattias Ask, utvecklare på Jayway…

|  
|  

… som får lägga en femtedel av sin arbetstid på det egna projektet Open Causes. Det ska få oss att skänka mer pengar till välgörenhet — eftersom vi har möjlighet att växla in pengarna igen.

Vad är Open Causes?

— Det handlar om att man inte ska ge donationer, utan äga dem. Då kan man sälja och mäta dem och plötsligt har man skapat en handelsvara. Man kan utnyttja de drivkrafter som finns runt pengar — både bra och dåliga — för att få fram fler donationer.

Hur ska det fungera mer konkret?

— När du donerar pengar genom vår webbaserade tjänst får du tillbaka valuta som representerar din donation. På alla sätt som du kan använda pengar är det sedan tänkt att du ska kunna använda den valutan. Den som lägger upp något på Blocket eller E-bay kan till exempel välja att till viss del få betalt i Cause Credits, som vi kallar det.

Varför skulle det här systemet leda till fler donationer?

— Här har du möjlighet att sälja din donation och det sänker tröskeln för att ge. Man kan så att säga växla in pengarna igen. Men samtidigt är ju valutan laddad med godhet, vilket minskar lusten att sälja. Om du gör det syns det på Facebook och andra ställen där du lagt upp Open Causes att du är en lite mindre god människa.

Vem finansierar den här satsningen?

— Way Group är founding partner genom Jayway och sponsrar genom att ge mig tid att jobba med projektet. De har också låtit mig åka på TED-konferensen i USA två gånger, med deltagare som Al Gore och hälsoprofessorn Hans Rosling. I år fick jag hålla ett treminutersföredrag och har fått mycket bra kontakter som hjälper mig framåt. Dessutom sponsrar Malmöbaserade databasföretaget NeoTechnology projektet med sin tid.

Vad ska donationerna gå till?

— Vi ska stödja donationer inom ramen för FN:s millenniemål, som ska uppnås till år 2015. Det är det mest objektivt goda jag har hittat och handlar om sådant som att halvera världens fattigdom och hunger samt att alla barn ska få gå i grundskola. Just nu är en av de amerikanska organisationer som får flest donationer vapenförespråkarna National Rifle Association — det är inte det vi tänker stödja.

… som får lägga en femtedel av sin arbetstid på det egna projektet Open Causes. Det ska få oss att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]