torsdag 25 april 2024

inloggad som

Fuskben och mobilillusioner bland årets Rapiduspristagare

PTIRAPIDUSFEST5 
Carl Loodberg och Andreas Alptun från Illusion Labs och Fredrik Werner från BoneSupport.
Foto: Pontus Tideman.

Bioteknikbolaget BoneSupport i Malmö fick pris som årets Rapidusföretag 2008. Även Rookie-priset gick i år till två Malmöprofiler – Andreas Alptun och Carl Loodberg, grundare av speluppstickaren Illusion Labs.

För BoneSupports finanschef Fredrik Werner tog onsdagskvällen en oväntad vändning.

— För 25 minuter sedan var jag på väg till ett föräldramöte i Lund när Jan Wifstrand ringde och undrade var vi blev av, säger han när han får ta emot den specialdrejade prisskålen på Rapidus nioårsfest.

BoneSupport fick under 2008 ett visst genombrott för sitt kemiska benvävnadssubstitut som injiceras för att förstärka skelettet hos bensköra patienter. “Ben på tub”, som Fredrik Werner uttrycker saken. Efter ett EU-godkännande i höstas har benersättningen börjat säljas via dotterbolag i Tyskland och distributör i Italien, något Rapidusjuryn tagit fasta på i sin motivering:

“För att ha trott benhårt på sin idé och lyckats ta en vetenskaplig upptäckt från forskarbänken ut i kommersiell verklighet, till en produkt som ger snabb lindring och minskar lidandet hos en växande patientgrupp. Kort sagt — ett urtypiskt innovationsbolag.”

Under hösten har bolaget också plockat in 122 miljoner kronor i riskkapital främst från huvudägarna samt förvärvat Lundabolaget Ultrazonix, som utvecklar en metod att lindra diskbråck med ultraljud.

Till årets Rapidusrookie utsågs Malmöbolaget Illusion Labs grundare Andreas Alptun och Carl Loodberg. Bolaget har bara ett drygt år på nacken men har redan släppt flera spel för Iphone och Ipod touch. Spelen distribueras genom nedladdning och betalning på Apples webbportal App Store.

På scenen i Nationalencyklopedins lokaler i Malmö får Andreas Alptun och Carl Loodberg demonstrera sitt numera klassiska partytrick, en liten applikation som förvandlar Iphonen till ett skummande ölglas.

— Sedan är det bara att dricka upp sin Iphone, säger Carl Loodberg och halsar den virtuella ölen till allmän munterhet.

Bolaget, som i dag sysselsätter sex personer, omsatte cirka 10 miljoner kronor sitt första verksamhetsår.

Årets specialpris till en föregångare på miljöområdet gick till danska bioteknikjätten Novozymes som inlett ett samarbete med Dong Energy om att få koldioxidneutral elförsörjning till 2012.

Mellan tilltuggen fick 150-mannapubliken även en genomgång av avgående chefredaktör Thomas Frostbergs Carolamani, kuvertsamling och piggsvinsfrisyr som ung från komikern Anders Johansson. Thomas Frostberg avtackades slutligen för tio års trogen tjänst med en smörgåsgrill av Rapidus styrelseordförande Jan Wifstrand.

Erik Olausson


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.