torsdag 21 november 2024

inloggad som

Riskkapitalbolag i Lund siktar på börsnotering 2009

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en dryg handfull investeringar och siktar på börsnotering i år.

Med affärsrådgivning, hjälp med nätverkande och egna labbmiljöer för intressebolagen är Acromed är lika mycket en inkubator som ett såddfinansieringsbolag. Målgruppen är bolag eller projekt inom medicin, bioteknik och cleantech i mycket tidig fas.

— Vi är med till proof-of-concept, kanske 2-3 år, säger VD Masoud Khayyami, själv grundare och återigen VD för Lundabaserade bioteknikbolaget Prolight Diagnostics.

I dagsläget har Acromed ett helägt dotterbolag, två intressebolag och en handfull projekt som ännu inte bolagiserats. Närmast exit är Biosynth, som utvecklar en alternativ produktionsprocess för aminolevulinsyra. Ämnet används bland annat för att behandla hudcancer men har även visat sig fungera som jordbruksgödsel.

I samband med börsnoteringen ska Acromed enligt planen plocka in ungefär 20 miljoner kronor i en nyemission. Tanken var egentligen att notera bolaget redan förra året, men finanskrisen kom emellan, uppger Masoud Khayyami.

— Allt var klart för en notering på First North, det var bara att trycka på knappen. Men nu vet vi inte hur marknaden reagerar. Därför ska vi titta närmare på andra emissioner under januari och februari för att se hur de går, säger han.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Prolight Diagnostics och Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.