måndag 24 juni 2024

inloggad som

Riskkapitalbolag i Lund siktar på börsnotering 2009

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en dryg handfull investeringar och siktar på börsnotering i år.

Med affärsrådgivning, hjälp med nätverkande och egna labbmiljöer för intressebolagen är Acromed är lika mycket en inkubator som ett såddfinansieringsbolag. Målgruppen är bolag eller projekt inom medicin, bioteknik och cleantech i mycket tidig fas.

— Vi är med till proof-of-concept, kanske 2-3 år, säger VD Masoud Khayyami, själv grundare och återigen VD för Lundabaserade bioteknikbolaget Prolight Diagnostics.

I dagsläget har Acromed ett helägt dotterbolag, två intressebolag och en handfull projekt som ännu inte bolagiserats. Närmast exit är Biosynth, som utvecklar en alternativ produktionsprocess för aminolevulinsyra. Ämnet används bland annat för att behandla hudcancer men har även visat sig fungera som jordbruksgödsel.

I samband med börsnoteringen ska Acromed enligt planen plocka in ungefär 20 miljoner kronor i en nyemission. Tanken var egentligen att notera bolaget redan förra året, men finanskrisen kom emellan, uppger Masoud Khayyami.

— Allt var klart för en notering på First North, det var bara att trycka på knappen. Men nu vet vi inte hur marknaden reagerar. Därför ska vi titta närmare på andra emissioner under januari och februari för att se hur de går, säger han.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Prolight Diagnostics och Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.