fredag 1 mars 2024

inloggad som

Riskkapitalbolag i Lund siktar på börsnotering 2009

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en dryg handfull investeringar och siktar på börsnotering i år.

Med affärsrådgivning, hjälp med nätverkande och egna labbmiljöer för intressebolagen är Acromed är lika mycket en inkubator som ett såddfinansieringsbolag. Målgruppen är bolag eller projekt inom medicin, bioteknik och cleantech i mycket tidig fas.

— Vi är med till proof-of-concept, kanske 2-3 år, säger VD Masoud Khayyami, själv grundare och återigen VD för Lundabaserade bioteknikbolaget Prolight Diagnostics.

I dagsläget har Acromed ett helägt dotterbolag, två intressebolag och en handfull projekt som ännu inte bolagiserats. Närmast exit är Biosynth, som utvecklar en alternativ produktionsprocess för aminolevulinsyra. Ämnet används bland annat för att behandla hudcancer men har även visat sig fungera som jordbruksgödsel.

I samband med börsnoteringen ska Acromed enligt planen plocka in ungefär 20 miljoner kronor i en nyemission. Tanken var egentligen att notera bolaget redan förra året, men finanskrisen kom emellan, uppger Masoud Khayyami.

— Allt var klart för en notering på First North, det var bara att trycka på knappen. Men nu vet vi inte hur marknaden reagerar. Därför ska vi titta närmare på andra emissioner under januari och februari för att se hur de går, säger han.

Förutom Masoud Khayyami finns även Christer Fåhraeus med i Acromeds ägarlista. Styrelseordförande är Ingemar Kihlström som även sitter i styrelsen för bland andra Prolight Diagnostics och Respiratorius i Lund.

Erik Olausson

Riskkapitalbolaget Acromed Invest i Lund har bara ett drygt år på nacken. Men VD Masoud Khayyami räknar redan till en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.