fredag 10 maj 2024

inloggad som

Ny VD jagar miljoner till Respiratorius

Forskningsbolaget Respiratorius i Lund drar igång en publik nyemission för att ta in drygt tio miljoner kronor. Företaget har anställt en ny VD och testar just nu sin läkemedelskandidat på djur.

Respiratorius stängde i höstas en emission riktad till befintliga ägare, värd drygt elva miljoner kronor. Som Rapidus tidigare rapporterat ska pengarna hålla verksamheten flytande medan en hemlig partner inom läkemedelsbranschen testar bolagets substanser mot svår astma och lungsjukdomen KOL på marsvin.

Under december lämnade VD:n Karin Wehlin sin post. Hon ersattes av Jörgen Gustafsson, som närmast kommer från AstraZeneca i Lund. En av hans första utmaningar blir att fylla på kassan ytterligare. Denna gång vänder sig företaget till allmänheten.

— Det är inte många som går ut och ber om kapital i dessa tider. Såtillvida har vi en bra position, säger Jörgen Gustafsson till Rapidus.

Djurförsöken görs i samarbete med en internationell läkemedelsjätte, vars namn än så länge inte är officiellt. Jörgen Gustafsson kan inte heller säga exakt hur långt de nya pengarna tar verksamheten. Det handlar dock om åtminstone ett år framåt.

Målsättningen är att sälja eller licensiera ut substanserna till ett större läkemedelsföretag. Totalt har över 50 miljoner kronor investerats i Respiratorius forskning om bronkiolerna, de små luftvägarna i lungan, och hur de kan fås att slappna av och utvidgas.

KOL står för Kroniskt obstruktiv lungsjukdom och kallas även rökarsjuka. Flera hundra tusen människor lider av KOL – bara i Sverige. Respiratorius knoppades av från Lunds universitet 1999 och har i dag sju anställda. Styrelseordförande och största ägare är serieentreprenören Christer Fåhraeus. Bland övriga ägare finns finanskoncernen Catella och affärsängeln Staffan Rasjö.

Kristian Svensson

Forskningsbolaget Respiratorius i Lund drar igång en publik nyemission för att ta in drygt tio miljoner kronor. Företaget har anställt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen