Efter varslen i telekomindustrin drar Skånes konsultbolag ner på anställningstakten, men några uppsägningar är inte aktuella. I stället tror flera bolag att konjunkturen vänder uppåt igen redan till kommande årsskifte.
Sony Ericssons varsel drabbade de anställda i Lund i mindre omfattning än väntat, men enligt uppgift är det konsulterna som får ta största smällen i de pågående besparingarna. Enligt Rapidus beräkningar får över 150 konsulter lämna företaget i början av det här året. Men en rundringning visar att konsultbolagen i Skåne trots lågkonjunkturen inte har några planer på att banta.
— Vi har inga varsel här nere och inte heller något tvärstopp för nya anställningar. Men nu letar vi efter folk för speciella tjänster, kanske med speciell teknisk kompetens, säger Thomas Barge, VD för Cybercom i södra Sverige.
Likadant låter det på HiQ och Purple Scout.
— Vi märker tydligt att vi inte kan rekrytera i samma tempo som förut. I tider då det tar tid att göra affärer är det klart att beläggningsgraden blir lägre för oss, då får vi satsa på uppdrag till de konsulter vi har, säger Jon Carvell, VD för HiQ Skåne.
— Vi har haft en ganska kraftig expansion, på 50-70 procent per år, men under 2009 räknar vi med en ytterst modest expansion, för oss, på 10-15 procent. Framförallt satsar vi på de nya orterna, som Linköping och Göteborg, säger Kasper Aase, ekonomi- och marknadsansvarig på Purple Scout.
Utöver färre uppdrag märker konsultbolagen av konjunkturen genom långsammare beslutsgång hos företagen och genom att arvodena sänks. Men de som Rapidus talat med ser ändå relativt optimistiskt på framtiden.
— Det här är en generell ekonomisk kris, men många branscher, som konsult- och telekombranscherna, har i grunden en bra ekonomi och verksamhet. Det som händer nu bygger på psykologi, men jag tror att man snart ser att det här inte handlar om bubbelföretag som under IT-bubblan och då kommer försäljningen igång, säger Jon Carvell.
Han tror att kurvan vänder om ett år och får medhåll av Thomas Barge på Cybercom.
— Jag tror att 2009 blir ett utmanande år, men vi räknar med att det vänder framemot 2010, säger han.