måndag 22 juli 2024

inloggad som

Qgroup startar cybersäkerhetsbolag

|  
|  

IT-konsultkoncernen Qgroup startar ett nytt bolag inom cybersäkerhet. Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade doldisjätten inlett 2024 med rekordsiffror.

Den digitala världen rymmer många möjligheter, men också cyberattacker, tredjepartsrisker, hotexponering, kommunikationsluckor och desinformation. Sådant måste hanteras med förebyggande åtgärder. Därför startar Qgroup Secure by Q, som drivs av medgrundarna Janne Karppinen och Petter Larsson.

– Det här är två väldigt meriterade och erfarna personer inom säkerhetssektorn. Nu tar vi ett nytt avstamp inom säkerhetsområdet och med ledning av Janne och Petter så har jag stora förhoppningar på det här bolaget, säger Qgroups vd och koncernchef Jon Carvell.

Jon Carvell

IT-konsultkoncernen Qgroup är något av en doldis, trots en omsättning på över miljarden och cirka 850 anställda. Koncernen består i dag av 35 bolag, varav 30 är egna bolag och fem stycken är intressebolag där man gått in som minoritetsägare.

– Nyligen gick vi in med en investering i mjukvaruutvecklings- och designbyrån Specno i Sydafrika. Det är en sjukt intressant marknad som är snabbt expanderande, säger Jon Carvell.

Qgroups bolagsportfölj har byggts upp över tid sedan 2012 och innehåller allt från utveckling samt projekt- och förändringsledning till mer nischade verksamheter. Koncernen är verksam i drygt tio länder och uppbyggd helt utan extern finansiering.

– 2021 och 2022 landade vinsterna på cirka 50 miljoner kronor, men fjolåret var precis som för många andra tuffare. 2023 landade vi på break even, säger Jon Carvell.

Dock har Qgroup inlett året med all time high både i januari och februari och nu räknar Jon Carvell med ett starkt 2024.

– Jag räknar med att våra majoritetsbolag omsätter cirka 750 miljoner i år och sedan tillkommer ytterligare 450 miljoner från våra intressebolag. Vår utgångspunkt har alltid varit att starta egna bolag, men efter ett tufft fjolår kommer fokus nu att ligga på att arbeta och utveckla existerande bolag, säger Jon Carvell.

Martin Linderoth

Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade IT-konsultkoncernen Qgroup inlett 2024 med rekordsiffror. Doldisjätten startar nu ett nytt bolag inom cybersäkerhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Danmarkskollen – Swifties, troll och krig

    Danskarna pratar gärna om Sverige när något går fel, som Sverigedemokraternas trollfabrik. Men det finns också en viss avundsjuka från Köpenhamn, till exempel när superstjärnor som Taylor Swift inte tar sig över sundet.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.