måndag 29 april 2024

inloggad som

Qgroup startar cybersäkerhetsbolag

|  
|  

IT-konsultkoncernen Qgroup startar ett nytt bolag inom cybersäkerhet. Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade doldisjätten inlett 2024 med rekordsiffror.

Den digitala världen rymmer många möjligheter, men också cyberattacker, tredjepartsrisker, hotexponering, kommunikationsluckor och desinformation. Sådant måste hanteras med förebyggande åtgärder. Därför startar Qgroup Secure by Q, som drivs av medgrundarna Janne Karppinen och Petter Larsson.

– Det här är två väldigt meriterade och erfarna personer inom säkerhetssektorn. Nu tar vi ett nytt avstamp inom säkerhetsområdet och med ledning av Janne och Petter så har jag stora förhoppningar på det här bolaget, säger Qgroups vd och koncernchef Jon Carvell.

Jon Carvell

IT-konsultkoncernen Qgroup är något av en doldis, trots en omsättning på över miljarden och cirka 850 anställda. Koncernen består i dag av 35 bolag, varav 30 är egna bolag och fem stycken är intressebolag där man gått in som minoritetsägare.

– Nyligen gick vi in med en investering i mjukvaruutvecklings- och designbyrån Specno i Sydafrika. Det är en sjukt intressant marknad som är snabbt expanderande, säger Jon Carvell.

Qgroups bolagsportfölj har byggts upp över tid sedan 2012 och innehåller allt från utveckling samt projekt- och förändringsledning till mer nischade verksamheter. Koncernen är verksam i drygt tio länder och uppbyggd helt utan extern finansiering.

– 2021 och 2022 landade vinsterna på cirka 50 miljoner kronor, men fjolåret var precis som för många andra tuffare. 2023 landade vi på break even, säger Jon Carvell.

Dock har Qgroup inlett året med all time high både i januari och februari och nu räknar Jon Carvell med ett starkt 2024.

– Jag räknar med att våra majoritetsbolag omsätter cirka 750 miljoner i år och sedan tillkommer ytterligare 450 miljoner från våra intressebolag. Vår utgångspunkt har alltid varit att starta egna bolag, men efter ett tufft fjolår kommer fokus nu att ligga på att arbeta och utveckla existerande bolag, säger Jon Carvell.

Martin Linderoth

Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade IT-konsultkoncernen Qgroup inlett 2024 med rekordsiffror. Doldisjätten startar nu ett nytt bolag inom cybersäkerhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.