torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Qgroup startar cybersäkerhetsbolag

|  
|  

IT-konsultkoncernen Qgroup startar ett nytt bolag inom cybersäkerhet. Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade doldisjätten inlett 2024 med rekordsiffror.

Den digitala världen rymmer många möjligheter, men också cyberattacker, tredjepartsrisker, hotexponering, kommunikationsluckor och desinformation. Sådant måste hanteras med förebyggande åtgärder. Därför startar Qgroup Secure by Q, som drivs av medgrundarna Janne Karppinen och Petter Larsson.

– Det här är två väldigt meriterade och erfarna personer inom säkerhetssektorn. Nu tar vi ett nytt avstamp inom säkerhetsområdet och med ledning av Janne och Petter så har jag stora förhoppningar på det här bolaget, säger Qgroups vd och koncernchef Jon Carvell.

Jon Carvell

IT-konsultkoncernen Qgroup är något av en doldis, trots en omsättning på över miljarden och cirka 850 anställda. Koncernen består i dag av 35 bolag, varav 30 är egna bolag och fem stycken är intressebolag där man gått in som minoritetsägare.

– Nyligen gick vi in med en investering i mjukvaruutvecklings- och designbyrån Specno i Sydafrika. Det är en sjukt intressant marknad som är snabbt expanderande, säger Jon Carvell.

Qgroups bolagsportfölj har byggts upp över tid sedan 2012 och innehåller allt från utveckling samt projekt- och förändringsledning till mer nischade verksamheter. Koncernen är verksam i drygt tio länder och uppbyggd helt utan extern finansiering.

– 2021 och 2022 landade vinsterna på cirka 50 miljoner kronor, men fjolåret var precis som för många andra tuffare. 2023 landade vi på break even, säger Jon Carvell.

Dock har Qgroup inlett året med all time high både i januari och februari och nu räknar Jon Carvell med ett starkt 2024.

– Jag räknar med att våra majoritetsbolag omsätter cirka 750 miljoner i år och sedan tillkommer ytterligare 450 miljoner från våra intressebolag. Vår utgångspunkt har alltid varit att starta egna bolag, men efter ett tufft fjolår kommer fokus nu att ligga på att arbeta och utveckla existerande bolag, säger Jon Carvell.

Martin Linderoth

Efter ett tufft fjolår har den Malmöbaserade IT-konsultkoncernen Qgroup inlett 2024 med rekordsiffror. Doldisjätten startar nu ett nytt bolag inom cybersäkerhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.