onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Malmöbolag slog Pfizer i rätten

Skattebetalarna förlorar miljarder varje år på förseningar när läkemedelskopior inte kommer ut på marknaden tillräckligt snabbt, enligt beräkningar från EU-kommissionen. Nu har Malmöbaserade Stadapharm, som tillverkar kopior av läkemedel, just vunnit ett viktigt fall i Högsta domstolen som stärker bolaget i konkurrensen med läkemedelsjättarna.

I en färsk rapport från EU-kommissionen granskas 219 olika läkemedel vars patent gått ut. Billigare läkemedelskopior gör att medlemsländerna tillsammans sparat 14 miljoner euro. Men läkemedelsjättarna som sitter på patenten gör allt de kan för att försena säljstarten av de billigare kopiorna. Varje månads försening innebär vinster för tillverkaren av originalpreparatet. Samtidigt hade unionens medlemmar kunde spara ytterligare tre miljarder euro om inte kopiorna för de läkemedlen försenats av patenttvister och överklaganden, konstaterar kommissionen.

Även på hemmaplan rasar kampen mellan dem som tjänar pengar på att ta fram nya mediciner och de som tjänar pengar på att sälja kopior av befintliga. Vid årsskiftet vann den tyska tillverkaren av läkemedelskopior Stadapharms svenska dotterbolag en principiellt viktig seger mot läkemedelsjätten Pfizer. Knäckfrågan gällde om Stadapharm har rätt att ansöka hos svenska Läkemedelsförmånsnämnden att få en medicinkopia inkluderad i läkemedelsförmånen — i praktiken en förutsättning för att få sälja den — innan patenttiden för originalmedicinen löpt ut.

Hade Pfizer vunnit målet i Högsta domstolen hade Stadapharm, och alla andra generikatillverkare, tvingats vänta ytterligare ett par månader med att börja sälja de billigare kopiorna efter att patentet löpt ut.

— Det handlar kanske om ett kvartals försening. Men för stora succéläkemedel kan det handla om många tiotals miljoner kronor, kanske ännu mer. Hade Pfizer vunnit hade det öppnat upp för en rad potentiella skadeståndskrav av stor magnitud mot generikatillverkare, säger advokat Lennart Arvidson på Setterwalls, som företrätt Stadapharm i rätten.

Lennart Arvidson är mycket nöjd med domen, som han menar garanterar billigare läkemedel för skattebetalarna.

— När väl patentet gått ut är det angeläget att det råder fri konkurrens på det här området, säger han.

Från Pfizers sida är man fåordig i sina kommentarer. Informationschef Sven-Eric Söder nöjer sig med att konstatera att den praxis som Högsta domstolen beslutade om är den som branschen redan tillämpar.

— Det är klart att man alltid vill att domstolen går på ens egen linje. Men det förändrar inget i hur marknaden fungerar i dag, säger han till R24.

Erik Olausson

Skattebetalarna förlorar miljarder varje år på förseningar när läkemedelskopior inte kommer ut på marknaden tillräckligt snabbt, enligt beräkningar från EU-kommissionen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Ny konkurs i Sulieman-sfären

    Ytterligare ett bolag med koppling till Sami Suliemans företagsgrupp går i graven då designföretaget Poasana har inlett en konkurs.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Osäkra tillgångar i Plexian

    Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.