lördag 20 april 2024

inloggad som

AnaMar ændrer kurs – forbereder kliniske studier

Forskningsselskabet AnaMar Medical, med hovedkontor i Göteborg og forskningsafdeling i Lund, traf på et bestyrelsesmøde i mandags beslutning om en ny strategi. Frem til nu har man sagt, at selskabet ikke har ressourcer til at gennemføre kliniske studier omkring de lægemiddelstoffer man udvikler, og en proces til udlicensering er blevet startet.

Nu vælger man parallelt med de igangværende licensforhandlinger at forberede fase I-studier, tester på raske frivillige, som ifølge adm. dir. Owe Gårlin kan begynde allerede til efteråret.

— Vi havde knap nok turdet håbe på, at vi selv skulle kunne gennemføre det her. Men vi har en støttende og positiv bestyrelse og ejerkreds, og nu har vi bestilt et møde med den svenske lægemiddelstyrelse for at finde ud af, hvilke krav der stilles for at opnå afprøvningstilladelse, siger Owe Gårlin.

Det stof, som skal testes, kaldes AMAP102 og er en såkaldt melanokortinreceptoragonist, som modvirker inflammationer. Potentielt kan den anvendes mod flere forskellige inflammatoriske tilstande, men AnaMar Medical fokuserer på ledsygdommen reumatoid artritis. De kliniske studier vil blive outsourcet til et kontraktforskningsfirma.

AnaMar Medical har i dag dybtgående diskussioner med 10-15 virksomheder omkring udlicensering af AMAP102. Owe Gårlin siger dog, at den nye bestyrelsesbeslutning indebærer, at man ikke længere har som mål at udlicensere så hurtigt som muligt, men venter på det rigtige tidspunkt. Målet er at bringe stoffet frem til “proof of concept”. Hidtil er det blevet testet i cellekulturer og i dyrestudier, hvor man har set tydelige effekter.

I november fik AnaMar Medical tilført 50 millioner svenske kroner fra den største ejer, virksomhedsgruppen Koncentra Holding, som sammen med ventureselskabet LinkMed ejer hovedparten af selskabet. AnaMar har ti fuldtidsansatte, syv i Lund og tre i Göteborg. Selskabet har to produkter på markedet – to versioner af en blodtest kaldet COMP ELISA, som påviser nedbrydning af brusk i kroppen.

Af Lisa Kirsebom

Forskningsselskabet AnaMar Medical, med hovedkontor i Göteborg og forskningsafdeling i Lund, traf på et bestyrelsesmøde i mandags beslutning om en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.