tisdag 23 april 2024

inloggad som

Uenighed omkring EU-sekretariat for lægemidler — kan deles mellem Skåne og Sjælland

I morgen skulle en ansøgning om at få et sekretariat til Øresundsregionen for et ambitiøst EU- udviklingsprojekt af nye lægemidler have været afleveret. Men ansøgningen er udskudt på grund af EU’s uafklarede budgetforhandlinger, hvilket forsinker projektet 3-6 måneder. Det giver til gengæld tid til at finde en løsning på et ømtåleligt spørgsmål om en mulig placering af et sekretariat.

Rapidus kan nu give en pejling på, at det formentlig ender med en diplomatisk placering både i Skåne og Sjælland. Ganske som hos eksempelvis Medicon Valley Academy, Øresund IT-Academy og Øresund Environment Academy, hvor Øresundsintegrationen heller ikke rækker til ét kontor ét sted.

MVA sendte 17. oktober en pressemeddelelse ud om at de leder et dansk-svensk initiativ, der skal få sekretariatet til regionen – men nævner ikke en mulig placering omkring Øresund med et ord.

— Det er et ømtåleligt spørgsmål, siger MVA-direktør Stig Jørgensen til Rapidus.

— Men en god løsning vil være at gøre som MVA og placere kontoret såvel i Lund eller Malmø og så i Ørestaden i København. Men det kommer an på de juridiske forhold – og skatteforhold, understreger han.

Med den seneste udskydelse fra EU’s side skal en ny ansøgning først afleveres på et endnu ikke afgjort tidspunkt i begyndelsen af 2006. Men der satses fortsat stort: Sekretariatet skal dirigere en årlig indsats for 470 mio. euro i offentlige og private midler for at fremtidens lægemidler hurtigere og billigere kan udvikles og godkendes i Europa. MVA har på vegne af en række repræsentanter taget initiativ til en dansk-svensk ansøgning til EU om at få sekretariatet.

— Vi har nu opbakningen og netværket klar til ansøgningen, men med udskydelsen kender vi endnu ikke beløb på medfinansieringen, forklarer Stig Jørgensen.

Før udskydelsen var der tale om en dansk-svensk medfinansiering af driften af sekretariatet på cirka 250 millioner kroner over de syv år – eller cirka 35 millioner kroner årligt, hvoraf de 17-18 millioner kroner skal være offentlige midler.

I morgen skulle en ansøgning om at få et sekretariat til Øresundsregionen for et ambitiøst EU- udviklingsprojekt af nye lægemidler […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad