fredag 21 juni 2024

inloggad som

Godt nytår Foss, Vestergaard, Hvid og Lawaetz – næste år vil I være i centrum!

Kort sagt: Med mindre end to uger til årsskiftet har Rapidus bedt krystalkuglen om en konsulenttjeneste for at spå om Øresundsområdets udvikling i 2004.

En række virksomheder og organisationer kommer efter vores vurdering til især at stå i centrum. For nogle af dem bliver det endda helt afgørende.

Af Keld Broksø og Thomas Frostberg

Det forgangne år har budt på en hel del fremskridt for regionens udvikling, og forudsætningerne ser lovende ud for en positiv fortsættelse i 2004. Flere mentale barrierer begynder at blive revet ned, blandt andet når det gælder erhvervslivets aktiviteter på tværs af sundet.

Tendensen går den rigtige vej, hvis vi ser på virksomhedsetableringer på tværs af Øresund. Ifølge Øresundskompasset steg antallet af svenskejede virksomheder i den danske del af Øresundsregionen i 1998-2002 fra 596 til 800 – en stigning på 34 %. Svenskejede filialer steg i samme periode fra 199 til 613, hvilket svarer til en stigning på 204 %. Og i Sverige er der nu godt 500 danskejede arbejdssteder i Skåne, hvilket er mere end en fordobling siden 1998.

* I forskerparkerne, som skal være en af fødekædens første led for nye, innovative virksomheder, venter store forandringer det kommende år. Christina Hvid skal rydde op i Symbions dårlige økonomi, Hans Möller forsøger at få Ideons bestyrelse med på en ny fremtidsvision, og Teknologisk Innovation søger ny ledelse efter Søren Kielgast er stoppet.

* På venturekapitalsiden skal direktør Bjørn Haugaard skrabe 700 millioner sammen til en ny fond i Symbion Capitals regi, mens Henrik Lawaetz skitserer exit-strategier for Scandinavian Life Science Venture. Samtidigt venter vi på, at Patrik Söderlund i seed-kapitalvirksomheden Lumitec i Lund kommer i gang med sine investeringer for alvor, efter der foreløbig kun er kommet én investering det første år. En af Lumitecs investorer, den statslige Industrifonden med administrerende direktør Lars Öjefors, står overfor en mulig opdeling alternativt en sammenlægning med Teknikbrostiftelserne, når regeringen i Sverige til slut indser manglen på risikovillig kapital til start-ups.

* For tre af regionens førende IT-entreprenører bliver næste år også afgørende. Michael Mathiesen er på vej tilbage, og bygger med dansk-svenske CellPoint som base en ny virksomhedsgruppe op med teknik til mobile tjenester. Christer Fåhraeus har haft en god afslutning på efteråret med vigtige aftaler for både Anoto og CellaVision, mens Precise Biometrics fortsat venter på gennembruddet. Det er tvivlsomt om Fåhraeus kan overbevise investorerne til at satse flere penge i hans virksomhed, uden først at vise positive resultater. Hvilke virksomheder, der overlever, afgøres derfor i høj grad næste år. Til sidst Jonas Birgersson, manden som har flere liv end katte. Hans Labs2 køber virksomheder med egne aktier som betaling, og mønstret synes bekendt. Tilbage står at se, hvor længe det holder.

* Skal vi se videre i krystalkuglen for 2004 vil vi her gerne forudsige yderligere problemer for prestigeprojektet Metroen i København. Der vil fortsat være for mange driftsforstyrrelser, og økonomien bliver kun værre ved den fortsatte udbygning langs Amagers østkyst til Lufthavnen. Metroskandalen er for længst cementeret. Ørestadsselskabets direktør, Anne-Grethe Foss, skrev 6. august 1997 i et debatindlæg om mulige ekstraomkostninger, at hvis de kom, ”taler vi om en ekstraudgift i størrelsesordenen 20 millioner kroner.” Nu er overskridelserne på de eksisterende etaper på over 5,2 milliarder kroner. Rapidus kan med andre ord ikke have tillid til Ørestadsselskabets evne til at styre hverken budgetterne i Metroen eller i Ørestaden, som selskabet også har ansvar for.

* Det mest positive vi kan sige er, at nu har vi de to helt nødvendige faktorer for Øresundsfremgang på københavnersiden: Et potent erhvervsareal tæt på både Malmø og Københavns centrum med tilhørende offentlig transport. Begge dele vil blive brugt endnu mere i 2004. Mobiloperatøren 3 er en af de virksomheder, som har indset potentialet, og har lagt sit dansk-svenske call center i Ørestaden. Selskabets danske direktør, Christian Jørgensen, kan desuden være tilfreds med at slippe for at betale titusindvis af kroner til skattekonsulenter, som skal udrede uklarheder for ansatte, som pendler over Øresund. Nu er der en skatteaftale, selv om den har mangler, og i begyndelsen af januar åbner det nye skattecenter i København og Helsingør for grænsegængere.

* Spørgsmålet er hvad staterne kan gøre for at skubbe mere på den udvikling? De omkring 10.000 personer som pendler over sundet er fortsat alt for lidt. Selv om Poul Schlüter fortsætter sin kamp mod barrierer er risikoen åbenbar for, at Sveriges Øresundsminister, Berit Andnor, slapper af, når ordførerskabet i Nordisk Ministerråd nu overdrages til Island.

* Fredningen af brokonsortiets direktør, Sven Landelius, og markedsdirektør Jacob Vestergaard, er også snart ovre. I årets første analyse lovede Rapidus et friår til Øresundsbrons ledelse i anledning af en mildere politisk kritik mod de høje brotakster foruden at brokonsortiet indledte forsøg med nye rabatter for en udvalgt pilotgruppe. Landelius og Vestergaard har i løbet af året klaret sig fri af en nøjere undersøgelse, også i andre medier, først og fremmest fordi brotrafikken blev øget på grund af en begyndende integration. Men det er ikke deres fortjeneste, og efter årsskiftet tager vi kampen op for en bedre prispolitik igen.

* Til slut en julehilsen til O. Rolf Larssen på Copenhagen Capacity og Björn Jonsson på Position Skåne. Næste år er det eksamenstid for disse markedsføringsorganisationer, når det skal afgøres, hvor i Sverige EU’s nye agentur mod smittespredning skal ligge. Stockholm har en stærk lobbyorganisation, som det kræver gode argumenter og vægtige politiske kontakter at overvinde.

Rapidus ser frem til et spændende 2004!

Kort sagt: Med mindre end to uger til årsskiftet har Rapidus bedt krystalkuglen om en konsulenttjeneste for at spå om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]