torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Søges: Kompetente investorer som lever op til kravene

Af Jan Wifstrand

De gode ideer og de nye iværksættere bliver hverken dårligere eller bedre med børsklimaet.

Måske fungerer denne sætning bedre som sidste led i en kommenterende analyse, men vi kan lige så godt anslå tonen med det samme. Det er nødvendigt at sige det.

Sådan er situationen netop nu, når vi snakker om risikovillig kapital:

I Danmark vokser både markedet og antallet af aktører omsider stærkt. En positiv børsudvikling har givet yderligere inspiration. Men alligevel når kapitalen ikke frem. Iværksætterne og investorerne arbejder i hver sin verden, og de førstnævnte er bange for at miste kontrollen over deres ideer.

I Sverige er markedet allerede eksploderet. Siden har en svag børs fået investorerne til at ryste i bukserne. Derfor når kapitalen ikke frem i den udstrækning, som er nødvendig. Iværksætterne og investorerne er på vej mod hver sin verden, og de sidstnævnte er bange for at miste deres penge.

Øresundsregionen lever med begge fænomener. Og begge dele er besværlige, rigtig besværlige for dem, der vover at opbygge noget nyt baseret på en langsigtet idé i stedet for bare at lunte af sted i lønslaveriets træge institutioner.

I onsdags afholdtes en øresundsk risikokapitaldag – for første gang – hos Dansk Industri i København. Taler efter taler aflirede standardfraserne om, hvor meget de risikovillige investorer tilfører, ikke bare i form af penge men også viden, engagement og støtte. Men i tale efter tale manglede også forklaringerne – hvad er det egentlig, man bidrager med?

Specifikationer efterlyses. I et for konferencer af denne type usædvanligt engageret indlæg opfordrede Michael Mathiesen fra 2M Invest de nye, kapitaltrængende iværksættere til at stille krav til venture capital-selskaberne.

Mathiesen har ret. Men hvilke krav, der bør stilles, forblev usagt.

I al ydmyghed vil Rapidus gerne hjælpe til.

1) Kræv af de risikovillige investorer, at de på eget initiativ holder sig godt informeret og opdateret om den virksomhed, de har skudt penge i. Det ligger det faktisk lidt tungt med undertiden. Og forlang at slippe for at skrive lange rapporter, som ingen læser.

2) Kræv at der stilles kritiske spørgsmål til dig som iværksætter, men bemærk at de skal være baseret på førnævnte viden.

3) Kræv at disse erfarne, drevne investorer hjælper dig med at vælge rigtigt risikoniveau og gældsætning, ikke omvendt.

4) Acceptér ikke løs snak om det vigtige netværk investorerne tilfører. Kræv konkret hjælp af dette netværk i stedet for, for eksempel i livsvigtige spørgsmål såsom nøgleansættelser i små, voksende virksomheder.

Rapidus’ hurtige format forbyder mig at forlænge listen yderligere.

Pointen er, at de nye virksomhedsejere ikke har brug for kapital. Og de har ikke brug for kompetence.

De har brug for begge dele, samtidigt.

For at de skal vove og kunne videreudvikle det, som er Øresundsregionens styrke, nemlig innovationskraft, et højt uddannelses- og forskningsniveau, god adgang til arbejdskraft og et rimeligt omkostningsniveau sammenlignet med mange andre varme regioner.

“Risikovillig investor” er måske snart et umoderne udtryk. Frem for “kompetent investor”.

Som det ser ud nu, føles venture capital-markedet omtrent som en lammekotelet på restaurant Copenhagen Corner på Rådhuspladsen. Den er tyk, sej og tung, men til sidst giver den sig. Undertiden desværre for sent.

Af Jan Wifstrand De gode ideer og de nye iværksættere bliver hverken dårligere eller bedre med børsklimaet. Måske fungerer denne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad