onsdag 10 juli 2024

inloggad som

Høje bankgebyrer og sløv betaling bremser integration

– Samme sag at sende penge til Kuala-Lumpur som over Øresund. Bankerne må tage sig sammen.

Af Thomas Frostberg og Keld Broksø

Den 16. maj indledte Rapidus et raid mod udvalgte banker i København og Lund.

Formål: At opklare om betaling over sundet i en almindelig, privat mikroøkonomi overhovedet kan lade sig gøre på rimelig tid og med rimelige omkostninger.

Konklusion: Svaret er nej. Københavnske og skånske banker er for sløve med betalingerne, og det koster for meget at overføre småbeløb til, at vi i øjeblikket kan få en sammenhængende, integreret økonomi til at fungere. Hvis integration i erhvervsliv, detail- og privatøkonomi skal fungere på betalingsplanet, er det ikke tågede, offentlige instanser, som skal tage sig sammen.

Det er bankerne.

Bor man i Malmø er det faktisk billigere selv at tage Flyvebåden over sundet og betale 40 kr. end det er at indbetale dem via en bank i Malmø.

Langt de fleste banker i Skåne og København nægter endda at overføre penge, hvis indbetaleren ikke har konto i banken.

Sparbanken Finn i Lund tilbød dog at udføre betalingen til København, men var man ikke kunde, så skulle det koste yderligere 250 kroner i afgift.

Det koster lige meget besvær at sende penge fra København til Kuala-Lumpur som til Skåne 16 kilometer borte i fugleflugtslinje over den nye Øresundsforbindelse. Betalingen vil under alle omstændigheder være en udenlandsbetaling med garanteret levering over 4-5 dage, og til gebyrer på godt 60 kroner og helt op til 150 kroner. Dertil kommer, at modtageren af pengene også typisk skal betale 30 kroner i modtagelsesgebyr.

Altså gebyrer på op til 180 kr.

Vil man have pengene afsted endnu hurtigere, så koster det endda ekstra høje gebyrer.

Sådan gjorde vi:

I København den 16. maj nægtede Unibank, Sydbank, Den københavnske Bank og BG Bank at have noget at gøre med betalingerne fordi indbetaler ikke havde konto på stedet.

Det samme gjorde Lån & Spar Bank, som endda stod for rekordgebyret på 150 kr., hvis banken overhovedet havde tilladt betalingen. Kun Den Danske Bank (hvor der var konto) og Jyske Bank (hvor der ikke var konto) gik med til en indbetaling hvert sted på 40 kr. til S-E-Banken i Lund. Besked om indbetalingerne kom den 17. og 18. maj i Lund – men indbetalingerne kom først ind på kontoen i Lund fire bankdage efter betalingerne – dvs. den 22. maj.

I Lund den 16. maj nægtede adskillige banker også at have med indbetalingerne at gøre. Herunder Foreningssparbanken og Handelsbanken (som ellers har kontor i København). Men to steder, hvor indbetaler var kunde, lykkedes det: I S-E-Banken og MeritaNordbanken (som ellers har fusioneret med Unibank i Danmark). Afgifterne i Sverige er på mellem 70 og 100 kroner. Bankpersonalet meddelte, at der ville gå 3-5 dage inden indbetalingerne kom til København. Men mystisk nok (ved en fejl?) blev indbetalingerne registreret umiddelbart dagen efter den 17. maj på kontoen i Den Dansk bank. Til gengæld ville indbetalingerne mod sædvane først trække renter tre og fire bankdage efter indbetalingen – dvs. den 22. og 23. maj.

Normalt sker rentetilskrivningen umiddelbart dagen efter.

Et par kuriøse forhold:

I Jyske Bank på Kongens Nytorv i København tog det godt et kvarter at finde de rigtige blanketter til indbetalingerne og en del diskussion blandt personalet.

I Lund ved bankpersonalet ikke helt, hvordan man udfører udlandsbetalinger.

Værst var her Sparbanken Finn´s service. Her tog det 15 minutter og fem personers arbejdsindsats inden det lykkedes at finde en blanket til udlandsbetalinger.

Desuden varierer priserne. Trods det, at indbetalingerne skete samme dag den 16. maj var der en forskel på godt én procent i kurserne i de enkelte banker i Lund. I Jyske Bank i København sikrede man sig desuden et lille ekstrabetaling til at dække eventuelle kursudsving, som ikke var i bankens favør.

Slutkonklusion:

Der råder ingen reel konkurrence mellem bankerne, som har store forskelle i gebyrer og tilmed forskellige kurser. Besværet ved at finde den billigste bank ved en mindre pengeoverførsel er alt for stort til, at man umiddelbart kan udnytte de billigste tjenesteydelser. Desuden skal man åbne en konto for at kunne benytte de billigste bankers overførsler.

Mens man i Danmark og Sverige eksempelvis uden besvær kan sende penge mellem forskellige banker over de private netbanker eller direkte som kunde, så støder vi for alvor ind i en barriere, så snart pengene skal en lille tur over sundet.

Tag bare et dansk avisabonnement i Sverige, som vil koste minimum 100 kr. ekstra i Skåne – med mindre de danske aviser opretter en konto i Sverige.

Hvis ikke bankerne selv kan rette op på misforholdet midt i deres egne, alenlange økonomiske analyser af Øresundsintegrationens fordele, så må myndighederne træde til.

– Samme sag at sende penge til Kuala-Lumpur som over Øresund. Bankerne må tage sig sammen. Af Thomas Frostberg og […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.