tisdag 26 september 2023

inloggad som

Ørestaden gør sig ikke fortjent til navnet

Af Jan Wifstrand

For godt to timer siden i dag, fredag den 24. marts, blev det første spadestik taget til medicinalkoncernen Ferrings prægtige nybyggeri, 20 etager højt, i Ørestaden på Amager i København.

Og hvad så?

For nogle er symbolikken stor. Ørestadsselskabet, primus motor bag salget af byggegrunde i dette kæmpeprojekt, håber at Ferrings etablering vil få andre fremtidsorienterede virksomheder fra alle verdenshjørner til at satse på en etablering her i den store fremtidsby langs den nye københavnske metros skinner ud til Ørestad City og Vestamager.

Det er ekstremt vigtigt at salget af grunde kommer i gang.

Dele af det kæmpestore landområde ligner i dag i højere grad Kosovo end Københavns svar på Docklands. På de lerede græsmarker vader camouflageklædte militærfolk rundt med metaldetektorer på jagt efter gammel ammunition på det, der engang var forsvarets øvelsesområde. Men konturerne af noget stort, nyt, gigantisk anes.

Og det skal være stort, for det er pengene fra grundsalget, der finansierer den allerede stærkt forsinkede metro. Paradoksalt nok er det tunnelbanestationerne, som ser ud til at blive færdige først. Men hvor er brugerne?

De kommer, svarer hårdt pressede repræsentanter for både Ørestadsselskabet og ansvarlige politikere, som er blevet ramt af dårlig presse og kritiske spørgsmål gang på gang på gang. Nu senest fra miljøminister Svend Auken selv, som ikke kan lide tanken om Field’s, det garanteret udanske og gigantiske ”oplevelsescenter”, der planlægges.

De kommer, siger de og tager på en smart messe i Cannes. De rejser sammen med chefen for PR-organet Copenhagen Capacity, direktør O. Rolf Larssen et consortes, som er ude og sælge København internationalt, samtidig med at de netop – i år 2000 – har lært, hvordan man bruger e-mail.

Der er noget, som ikke stemmer i Ørestadsselskabet. Og det er ikke bare den kendsgerning, at virksomheden mangler et skilt på facaden ved Holmens Kanal nr. 7.

Selve navnet, og naturligvis beliggenheden tæt på Øresundsbroen, indikerer, at projektet har noget med Øresund at gøre. Måske endda ”Regionen”?

De hårdt arbejdende, entusiastiske repræsentanter for Ørestadsselskabet, som jeg møder, præsenterer deres projekt godt. Men de har aldrig været i Lund, har dårligt hørt tale om Ideon og kan kun med besvær give eksempler på det ”intensiverede samarbejde” med Malmø.

Ørestaden gør sig helt enkelt ikke fortjent til navnet.

Hvor er de danske og skånske spydspidsvirksomheder, bortset fra Ferring, i denne diskussion? Dem når man vel ikke bedst på messe i Cannes?

Silicon Valley blev ikke bygget, fordi politikerne ville finansiere en tunnelbane, men fordi innovationskraften i erhvervslivet var enestående.

Så send Copenhagen Capacity og Ørestadsselskabet på lokaltur med bussen i København og flyvebåden/toget helt til Malmø/Lund, så vil Ørestaden hurtigere blive til det, man drømmer om.

Væksten findes, det gælder bare om at få øje på den.

Af Jan Wifstrand For godt to timer siden i dag, fredag den 24. marts, blev det første spadestik taget til […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad