onsdag 14 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sveriges handelsminister positiv over for nye danske toner om skatter

Udtalelsen fra det danske skatteministeriums departementschef i mandagens Rapidus om at den nye danske regering kan acceptere bopælsbeskatning, har vakt opmærksomhed i det svenske udenrigsministerium.

— Det er helt nye toner fra den danske regering, kommenterer Sveriges handels- og samarbejdsminister Leif Pagrotsky over for Rapidus.

Han er ansvarlig for Øresundsspørgsmål i den svenske regering og vurderer departementschefen som en ”meget vigtig person” i forhandlingerne om et nyt skattesystem i Øresundsregionen.

Bopælsbeskatning betyder, at man betaler skat der, hvor man bor og udnytter de offentlige servicetilbud, til forskel fra i dag hvor skatten betales i det land, hvor man arbejder. Betingelsen for en ændring fra dansk side er forholdsregler, som skal modvirke en massiv skatteflugt ved bopælsbeskatning.

— Det er løfterigt og i overensstemmelse med det, vi blev enige om i København i oktober, men derefter har danskerne ændret signaler, siger Pagrotsky apropos et møde med Danmarks tidligere erhvervs- og skatteministre.

Tanken var, at løsningerne skulle være færdige inden nytår, men det danske valg har forsinket arbejdet. Leif Pagrotsky har endnu ikke haft nogle politiske kontakter i spørgsmålet med sin nye kollega, nordisk samarbejdsminister Bendt Bendtsen fra de konservative.

— Jeg har forståelse for, at den nye regering ikke kan tage fat på Øresundsspørgsmålet som det allerførste, men nu er det på tide at presse på igen. To måneder er et rimeligt tidsrum til at opnå politisk enighed om, hvordan det nuværende system skal ændres, siger Leif Pagrotsky.

Centralt i de forslag, som vil blive præsenteret, ligger, at de ud over at fremme integrationen også skal være lette at forstå for både medarbejdere og virksomheder samt skabe en naturlig forbindelse mellem den skat, lønmodtagerne betaler, og de sociale tilbud de kan benytte sig af.

Udtalelsen fra det danske skatteministeriums departementschef i mandagens Rapidus om at den nye danske regering kan acceptere bopælsbeskatning, har vakt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.