onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Øresundsbron starter ny millionkampagne – broprisen skal gøres forståelig

Med start i danske og svenske aviser i går lancerede Øresundsbron sin nye reklamekampagne over temaet ”den røde løber”. I dag starter endvidere en massiv indsats med TV-reklamer. I centrum for kampagnen står brokonsortiets nye rabatsystem ”BroPas” for privatkunder, hvor prisen altid er 125 danske kroner for en overfart.

De tilbagevendende høje priser for brobizz-kunder hver sjette måned er blevet erstattet af en årlig afgift på 220 kroner. Konsortiets ledelse har efter snart fem år med broen i drift givet efter for kritikken og vil med det nye rabatsystem slippe for debatten om høje priser og besværlige rabatregler. Ifølge adm. dir. Sven Landelius planlægger konsortiet at købe reklameplads for 30 millioner danske kroner i år, hvor den største enkeltsatsning ligger på markedsføringen af den nye pris.

— Vi har et noget forstærket markedsbudget for 2005, eftersom vi ønsker at nå ud med det her produkt. Vi tror så meget på det, siger Sven Landelius.

Samtidig indrømmer han for første gang uden omsvøb, at den gamle prismodel havde en alvorlig fejl: Kunderne forstod den ikke.

— Noget må der være galt, eftersom budskabet ikke nåede frem. Fra starten havde vi en prisskala, som vi syntes var klog, men jeg indrømmer, at den var lidt for teknokratisk. Kunderne forstod den ikke, og de vidste ikke, hvad de skulle betale. Desuden reagerede mange på seksmånedersperioden, eftersom de havde et rejsemønster, der bevirkede, at de aldrig opnåede de lavere priser.

Det nye rabatsystem er inspireret af de tests, som brokonsortiet har gennemført med en udvalgt kundegruppe, som har fået mulighed for at køre til forskellige priser. Resultatet viste, at en fast pris gavnede trafikken, eftersom kunderne aldrig behøvede spekulere over, hvad de skulle betale for en enkelt tur. Prisniveauet endte til sidst på 125 kroner, eftersom de af testdeltagerne, som kørte over til en endnu lavere pris, ikke passerede broen tilstrækkeligt ofte til, at det kunne betale sig for brokonsortiet. Men det præcise resultat af testene vil Sven Landelius ikke ud med, idet han henviser til, at det er forretningshemmeligheder.

Kampagnetemaet ”den røde løber” spiller på, at brobizz-banerne ved betalingsbåsene er blevet malet røde. Det nye rabatsystem BroPas gælder kun for privatpersoner. For virksomheder er der to rabatsystemer, hvor det for mindre kunder stadig er baseret på seksmånedersperioder og tilbagevendende højere priser. Ifølge Landelius er det ikke aktuelt at skifte til BroPas-modellen for disse erhvervskunder, i det mindste ikke i 2005.

Med start i danske og svenske aviser i går lancerede Øresundsbron sin nye reklamekampagne over temaet ”den røde løber”. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.