söndag 6 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Omlagt strategi skal bringe Laccure på markedet i 2011

Helsingborgfirmaet Laccure var i færd med at udvikle et lægemiddel mod bakteriel ubalance i skeden. Men ved i stedet at klassificere stoffet som et medicoteknisk produkt regner firmaet med også at nå ud til de kvinder, som ikke går til gynækolog med deres problemer. Oven i hatten sparer firmaet adskillige år og millioner takket være en kortere udviklingstid.

Bakteriel vaginose betyder, at skedens normale flora af mælkesyrebakterier slås ud og andre, uønskede bakterier tager over. Problemet rammer mere end hver tiende kvinde i Sverige, men ifølge en undersøgelse, som Laccure har ladet foretage, er det kun 20 procent af dem der går til læge.

— Det er klart, at det her er et produkt, som passer bedre til forbrugermarkedet end som receptpligtigt lægemiddel, siger Jeanette Sundberg, der overtog direktørposten fra Mikael Forsby i januar.

Ifølge den tidligere plan skulle Laccure have tilført 7,5 millioner svenske kroner i slutningen af sommeren 2008. Med den nye markedsstrategi blev emissionen fremrykket og skåret ned. Nu satser Jeanette Sundberg på fem millioner svenska kroner fra de nuværende ejere, primært investorerne i Helsingborgnetværket Puls.

Mens antibiotika anvendes til at slippe af med de uønskede bakterier i skeden, er Laccures stof i første omgang tænkt som et supplement, der skal genskabe den rette pH-værdi og mindske risikoen for tilbagefald. Sandsynligvis bliver produktet en fast tablet, som kan udsondres over en uges tid, oplyser Jeanette Sundberg.

Men den nye klassificering som medicoteknisk produkt regner hun med at opnå CE-godkendelse, så salget kan indledes i Europa om to år, da indledende studier viser, at produktet fungerer som beregnet.

— Vi betegner selv det her som et lavrisikoprojekt, siger Jeanette Sundberg.

Laccure, som blev stiftet i februar 2007 for at kommercialisere resultaterne fra en gruppe forskere i Lund, Göteborg og Gdansk i Polen, er en af seks virksomheder i porteføljen hos Puls. Fire af dem er i klinisk fase.

Af Erik Olausson

Helsingborgfirmaet Laccure var i færd med at udvikle et lægemiddel mod bakteriel ubalance i skeden. Men ved i stedet at […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.