onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny teknik fra Ideonvirksomhed skal give bedre prøvesvar

BT Biomedical Technology AB i Ideon har sammen med et netværk af virksomheder i Israel og USA udviklet et nyt produkt, som kraftigt øger antallet af mulige svar fra for eksempel en blodprøve sammenlignet med den nuværende testmetode. Produktet hedder XNA on Gold og er en kompakt samling af tynde lag (thin film coating). Produktet lanceres nu i Tyskland og forventes at opnå international udbredelse.

Michael Mecklenburg fra BT Biomedical vurderer, at netværket de kommende ti år vil komme op på en omsætning på 25 millioner dollars. Her handler det ikke bare om den nye blodprøveteknik, men også om andre produkter, som er under vejs.

BT Biomedical er et enkeltmandsfirma, som drives af molekylærbiologen Michael Mecklenburg. Han samarbejder med andre forskere, fysikere, biologer og kemikere i et netværk af virksomheder i Sverige, Israel og Californien. Knyttet til netværket findes omkring 15 underleverandører.

Netværkets speciale er at udvikle teknikker, som på forskellig vis optimerer kapaciteten hos overflader af kunstige materialer – gør dem mere modtagelige, mere følsomme eller mere bestandige mod kulde og så videre – så de kan anvendes inden for biovidenskab eksempelvis ved diagnostik, bioanalyse og implantering.

Det handler populært sagt om at få materialeoverflader til at blive optimalt modtagelige for biomolekyler, så disse bevarer deres oprindelige aktivitet. Netværket arbejder ofte sammen med medicinalfirmaer, men kan i princippet arbejde med alle slags virksomheder. BT Biomedical har for eksempel arbejdet med Astra og Bofors i Sverige og Novo i Danmark.

BT Biomedical Technology AB i Ideon har sammen med et netværk af virksomheder i Israel og USA udviklet et nyt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.