Nanobolag tar in 82 miljoner i riskkapital

Lysdiodbolaget Glo i Lund, grundat på nanoforskning vid Lunds universitet, har tagit in 82 miljoner svenska kronor i en nyligen avslutad finansieringsrunda. De tidigare ägarna, bland dem norska Teknoinvest och svenska Provider Venture Partners, har fått sällskap av de norska kraftbolagen Agder Energi och Hafslund.

För pengarna ska Glo starta pilotproduktion av sina nanotekniktillverkade lysdioder. Pilotanläggningen kan komma att läggas i Lund - det definitiva beslutet om placeringen fattas inom kort. Redan nu står klart att personalstyrkan i Lund kommer att utökas från 20 personer till minst 25.

Enligt VD Bo Pedersen kommer den nya finansieringen att täcka bolagets behov åtminstone för det närmaste året. Glos teknik innebär att lysdioder kan tillverkas på rent kisel vilket är billigare än de material som används i dag, och på betydligt större ytor vilket gör själva produktionsprocessen billigare. Bolaget skalar nu upp produktionen från lab-nivå till pilotproduktion, och sent 2010 eller tidigt 2011 räknar Bo Pedersen med att Glo ska vara redo för storskalig produktion.

Glo har i dag ingen omsättning. Inom fem år siktar dock bolaget på att sitta på 5 procent av en världsmarknad som vid det laget beräknas kunna vara värd 10 miljarder kronor årligen. Bland de potentiella kunderna finns dels etablerade lysdiodtillverkare som Osram, dels en växande skara nya bolag som placerar in dioderna i belysningslösningar.

Även om en stor del av Glo i dag ägs av norska finansiärer, finns inga planer på att flytta verksamheten till Norge enligt Bo Pedersen. En eventuell framtida flytt skulle mer sannolikt gå till någon plats i Europa där man har erfarenhet av lysdiodproduktion, eller till USA.

-- Men helst vill vi ha bolaget här. Vi vill alltid ha forskningen och utvecklingen i samarbete med Lunds universitet och de forskare som utbildas här. Det är tänkbart att den första storskaliga produktionen placeras här, säger Bo Pedersen.

Glo grundades 2005 av forskare vid Lunds universitet, bland dem professor Lars Samuelson.

Av Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

    Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

    Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

    Prova nyhetstjänsten här!


    Samarbetspartners: